Naslovna AKTUELNO Pojedini online prodavači pokušali prevariti građane BiH putem PayPal uplata

Pojedini online prodavači pokušali prevariti građane BiH putem PayPal uplata

Korisnici OLX.ba prijavili su da su u inboxu svojih profila dobili poruke sa zahtjevom za kupovinu artikla, odnosno za nastavak komunikacije putem e-maila, izvan OLX stranice. S obzirom na ove okolnosti, iz OLX-a nam govore da nadalje nisu bili u mogućnosti pratiti “pregovore” prodaje i kupovine.

“Kada dođe do situacije da korisnik zatraži nastavak komunikacije izvan OLX stranice, njega suspenduje OLX administracija i korištenje OLX-a mu se onemogućuje”, pojasnili su nam iz OLX-a.

 

Pokušaji prevare na koje su nam se požalili korisnici internet trgovine, a koje su zabilježili i administratori OLX-a odnose se na na potencijalnu prevaru putem PayPala. Nepoznati prodavači, prema saznanjima Klix.ba, navodno dogovaraju prodaje skupocjenih uređaja te traže unaprijed uplate putem PayPala.


 

“Riječ je o tome da je osoba koja je planirala izvršiti prevaru izdavala fiktivne PayPal fakture, koje je dostavljala putem emaila, i navodila korisnike da joj isporuče artikal. Važno je napomenuti da nismo zaprimili prijavu za prevaru, nego za pokušaj prevare. Ukoliko bi se radilo o tome da su korisnici prevareni, mi bismo ih prema procedurama uputili da se obrate nadležnim institucijama sa kojima blisko sarađujemo, a gdje se slučajevi uglavnom završavaju u korist OLX korisnika”, naglasili su iz OLX-a.

 

Nadalje dodaju kako vjeruju da nije došlo do konkretnih prevara putem PayPala jer su kroz godine rada aktivno educirali korisnike o sigurnom online poslovanju, načinu prepoznavanja potencijalnih prevara, te stvorili odnose povjerenja gdje im se korisnici javljaju s pitanjima kako da postupe u određenim situacijama.

 

“U uslovima korištenja OLX.ba su jasno definisane odgovornosti naših korisnika, gdje stoji da je svaki korisnik odgovoran za artikl koji objavi, kao i da će za svako narušavanje zakonskih odredbi, prema pravilniku biti sankcionisano”, istakli su iz OLX-a.

 

Korisnicima OLX-a se kroz verifikaciju profila savjetuje da budu oprezni tokom saradnje sa vlasnicima neverifikovanih profila.

 

Podsjećamo, online prevare mogu se prijaviti Odsjeku za borbu protiv kompjuterskog kriminala u Federalnoj upravi policije koja, u okviru svojih nadležnosti, hapsi počinioce prevara, krivičnih djela iz člana 294. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.