Naslovna AKTUELNO Pokrenuta nova akcija prikupljanja donacija za “Mali Svijet” (VIDEO)

Pokrenuta nova akcija prikupljanja donacija za “Mali Svijet” (VIDEO)


Neformalna grupa građana općine Lukavac pokrenula je humanitarnu akciju pod nazivom “Podrška građana Lukavca za Mali Svijet – Centar za autističnu djecu”.

 

 

Centar već nekoliko godina radi u Bistarcu, odnosno u adaptiranoj područnoj školi koja je ustupljena od strane MZ Bistarac Donji i Općine Lukavac.

 

Uposlenici i saradnici Centra svojim radom i zalaganjem nastoje pomoći djeci sa teškoćama u razvoju i njihovim porodicama. Kako nemaju stalne izvore finansiranja, primorani su, u saradnji sa roditeljima, aplicirati na projekte, prikupljati donacije ili organizovati kampanje kojima bi podigli svijest o autizmu, a centar širili i uređivali po prioritetima. Ističu i da su do sada imali odličnu saradnju sa Općinom Lukavac i načelnikom,  određena sredstva se izdvajaju za ovaj Centar, no za opremanje senzorske sobe neophodno je puno više. U improvizovanoj senzorskoj sobi već sada su primjećeni određeni pomaci, a kvalitetnijim opremanjem djeci će moći pružiti puno bolji tretman.

 

U Centru “Mali Svijet” je trenutno  110 djece koja svakodnevno dobijaju usluge stručnog osoblja koje primjenjuje najsavremenije metode i prakse.

 

Centar će  i u narednom periodu raditi na tome da osigura i obezbjedi uslove za primjenu   savremene strategije ciljanog rada sa osobama s autizmom koja su se u svijetu pokazala kao učinkovita, te da prošire objekat kao bi se smanjio i broj djece koja su na čekanju.

 

Preporučujemo video prilog Edine Husović.

 

 

(RTV Lukavac)