Naslovna AKTUELNO Policajci u TK dobijaju nova vozila, pištolje i drugu opremu

Policajci u TK dobijaju nova vozila, pištolje i drugu opremu


Tuzlanski policajci od danas su bogatiji za 15 novih vozila koja će pospješiti operativnost službenika na terenu, prvenstveno kriminalističke policije.

“Ovo je jedna skromna količina vozila u vrijednosti od okvirno 700.000 KM, a u narednom periodu planirana je nabavka njih još nekoliko. Uskoro se očekuje isporuka četiri specijalizirana vozila za prijevoz osoba lišenih slobode, koja su među nama poznatija kao marice”, kazao je direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman.

Vozni park tuzlanske policije Korman ocjenjuje skromnim, a kako je kazao, nedostatak materijalno-tehničkih sredstava još uvijek nadoknađuju ljudskim resursima.

 

“Iz godine u godinu oprema je sve savremenija i sve bolja. I naša uprava je sve opremljenija, međutim, još uvijek je to na jednom skromnom nivou. Nadam se da će se u narednom periodu izdvojiti neka znatnija finansijska sredstva za našu policiju”, dodaje Korman.

 

U cilju postizanja što efikasnijeg rada u Upravi policije MUP-a TK trenutno je u toku i nabavka službenih pištolja u vrijednosti od 100.000 KM, zatim radioveza i baterijskih uložaka.

 

Korman ističe da je u postupku i nabavka bespilotne letjelice, odnosno drona s termovizijskom kamerom, koja će također doprinijeti efikasnijem radu, posebno u izviđanju i pretrazi terena gdje su se ranije koristili veći ljudski i materijalni resursi.

 

Također, kupljena je i oprema za digitalno praćenje policijskih službenika na terenu koja je trenutno u testnoj fazi u Tuzli. Korman kaže da je riječ o dispečerskom centru u kojem će se putem digitalne karte, a posredstvom savremenih uređaja, u svakom trenutku pratiti kretanje policajaca, odnosno policijskih vozila.

 

Na ovakav način će se, kako je naveo Korman, omogućiti racionalnije korištenje ljudskih resursa, ali i stvoriti dodatna sigurnost policajaca na terenu.

 

S druge strane, direktor Uprave policije MUP-a TK navodi i da se tuzlanski policajci po materijalno-tehničkoj opremljenosti ne mogu porediti s određenim policijskim službama u Federaciji BiH.

 

“Naprimjer, kada je riječ o materijalno-tehničkim resursima, policija Kantona Sarajevo je dosta ispred svih. Oni naprimjer imaju i sigurnosne kamere koje trenutno instaliraju i koje će u znatnoj mjeri doprinijeti sigurnosti samih građana, ali i efikasnijem djelovanju policije”, ističe Korman, naglasivši da bi od velikog značaja za Tuzlanski kanton bila i nabavka helikoptera koji bi se pored policijskih koristio i u medicinske svrhe.

 

Korman navodi da će najveći broj policajaca iz Uprave policije za tri-četiri godine otići u penziju, što bi moglo predstavljati problem ukoliko se na vrijeme ne počne razmišljati o angažmanu novih službenika.

 

“Mislim da bi se vrlo brzo u tom smislu trebalo nešto učiniti, jer policajac koji izađe iz akademije ne postaje odmah policajac, već osoba koja je obučena za obavljanje policijskog posla. Policajac se postaje vremenom”, zaključio je Korman.

 

U odnosu na sve ostale u Federaciji BiH, Uprava policije MUP-a TK pokriva najveći broj stanovnika, odnosno njih okvirno 500.000 i to sa skoro 1.700 policajaca, što je nedovoljno. Međutim, na sve moguće načine pokušavaju se uhvatiti ukoštac s izazovima koji im se nameću.