Naslovna AKTUELNO Političari koji su nas “nasmijali” u 2020. godini: Problemi s maskom, registratori,...

Političari koji su nas “nasmijali” u 2020. godini: Problemi s maskom, registratori, seksi ideje…


Godina koju su obilježili izbori i pandemija obilovala je i interesantnim izjavama i potezima političara. Bilo bi škrto reći da su “maline” i respiratori “ukrali show”, naprotiv, dosta je izjava koje vrijedi uvrstiti na listu najzanimljivijih u 2020.

 

 

 

 

 

U traženju odgovora na brojna pitanja proletjela je 2020. godina. Iako još uvijek ne znamo da li su nabavljeni respiratori funkcionalni i kada će u našu zemlju stići prijeko potrebne vakcine, sigurni smo u to da je bh. politička scena nerijetko nalikovala satiričnoj emisiji čiji je cilj zabaviti široke narodne mase.

No, do pronalaska odgovora na važna pitanja, prisjetimo se scena koje su obilježile 2020.

 

 

 

 

Fadil Novalić i “problemi” s maskom

 

 

 

 

Uprkos brojnim priručnicima s kratkim i jasnim uputama za pravilno nošenje maske, već početkom pandemije smo imali priliku vidjeti kako premijer Fadil Novalić nailazi na poteškoće u ispunjavanju ovog zadatka.

 

 

 

 

 

Afera “Registratori”

 

 

 

 

U aprilu smo dobili respiratore. Ili registratore? O ovoj temi je krajem istog mjeseca govorila pomoćnica direktora Federalne uprave Civilne zaštite Sanita Alagić.

 

 

 

 

 

Franko de jure i ostali gafovi Mirze Čelika: Je li sat ili 60 minuta?

 

 

 

 

 

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik je na jednoj od online sjednica imao vrlo interesantan zahtjev za kolege: “Moramo se odlučiti, je li sat ili je 60 minuta?”.

Čelik je gostujući u programu TV Sarajevo uputio još jedan zahtjev, ovaj put građanima: “Hvala vam, čuvajte se svi, građani u Kantonu Sarajevo, BiH i svijetu. Molim da poštujete naredbe Kriznog štaba kako bi ova pandemija završila sutra, a ne danas”.

Inače, ovo nije prvi gaf Mirze Čelika na domaćim televizijama. Svojevremeno je umjesto “de facto i de jure” izjavio “franko de jure”.

 

 

 

 

Hvala što ste učinili sve da pandemija dođe do svakog u kuću…

 

 

 

 

Govoreći o gafovima, treba spomenuti i izjavu direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlade Đajića: “Zahvaljujem i vama novinarima za sve što ste uradili da ova pandemija dođe do svakog u kuću i zahvaljujem se rukovodstvu RS-a i Miloradu Dodiku…”.

 

 

 

 

 

Suad Kaknjo i popodnevno drijemanje

 

 

 

 

U aprilu je održana online vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj su zastupnici raspravljali o budžetu i korona-zakonu. Za vrijeme ove vrlo važne sjednice zastupnik SDA Suad Kaknjo utonuo je u fotelju i zaspao.

 

 

 

 

 

Psovke, prijetnje i lapsusi: Kako je izgledala predizborna kampanja?

 

 

 

 

Predizborna kampanja izrodila je mnoštvo vrlo interesantnih izjava koje su pokrenule lavine reakcija na društvenim mrežama. Jedni su psovali u programu uživo, drugi su suparnike nazivali “Mače moje”, a treći prijetili priključivanjem na “Fikretove respiratore”.

 

 

 

 

 

Ministar Cikotić i “seksi ideje”

 

 

 

 

Ova godina ostat će zapamćena i po migrantskoj krizi koja se kroz posljednjih nekoliko mjeseci postepeno pogoršavala. Ministar sigurnosti Selmo Cikotić u augustu je imao interesantan komentar o ovoj temi.

 

 

 

 

 

Novi nivo podrške predsjedniku SNSD-a: Ne da je Tito, Dodik je bog

 

 

 

 

Interesantan je i nastup poslanice SNSD-a Sanje Vulić koja je u Parlamentu BiH hrabro izjavila kako za nju “Milorad Dodik ne da je Tito, on je bog”.

 

 

 

 

 

Posebne čestitke u Skupštini BPK Goražde

 

 

 

 

Šlag na kraju godine jeste naguravanje u Skupštini u Goraždu, odnosno nasrtanje zastupnika Edima Fejzića, koji se izjašnjava kao Hrvat, na Nijaza Musića.

Do incidenta je došlo jer je Musić čestitao Božić Fejziću, koji se inače izjašnjava i kao musliman.

Vrijedi podsjetiti i na izjavu zastupnice Bibije Kerle koja je na nedavno održanoj hitnoj sjednici Skupštine KS tražila ukidanje Kantona Sarajevo.