Naslovna AKTUELNO Poljice: Romi u doba koronavirusa!

Poljice: Romi u doba koronavirusa!

U javnosti se mnogo govori o tome da su stariji i hronični bolesnici rizična kategorija stanovništva. A šta je sa Romima? Ljudima koji cijeli život žive na marginama društva, mnoga romska naselja još uvijek nemaju pristup pitkoj vodi, uređenoj kanalizaciji. A zagovaramo često pranje ruku, korištenje zaštitne opreme.

Jedna od mjera je i socijalna distanca od najmanje 1,5 metara, a u romskim naseljima na skučenom prostoru živi desetina romskih porodica, koji dijele vanjski wc i jedinu česmu sa vodom u naselju.

Uvedene su i određene mjere zabrane kretanja, kojim se zabranjuje kretanje osim u neophodnim slučajevima, kao što je izlazak da bi se kupila hrana.


A Romi, koji se u većini slučajeva bave sakupljanjem sekundarnih sirovina i od prodaje istih hrane porodicu od šest, sedam ili više članova? Je li se i ovo svrstava u neophodno?

Općine, gradovi, kantoni, entiteti, država ili EU još uvijek nemaju programe koji bi pomogli Romima u ovakvim kriznim situacijama. Ali, zato govor mržnje na internetu i lažne priče usmjerene protiv Roma su ponovo u porastu, te za širenje virusa masovno se optužuju Romi.

Danas je akcija čišćenja u tok u Romskom naselju Svatovac ( Poljice), gdje su svi stanovnici ( preko 200 njih i mlado i staro i muško i žensko) omeli, očistili, ograbili svoje naselje.
Svi nose maske, rukavice i pridržavaju se naredba koliko im je današnja situacija dozvolila.

Romi u naselju Svatovac (Poljice) mogu biti primjer svima nama. Svi kao jedan, složni kao braća puni  volje za radom od ranihh jutarnjih sati svi na nogama i rade. Ova akcija još uvijek traje kako su nam potvrdili trajat će dok se ne očisti deponija na ulasku u Romskom naselje Svatovac.