Naslovna AKTUELNO Poljoprivrednici održali protest upozorenja blokadom graničnih prelaza

Poljoprivrednici održali protest upozorenja blokadom graničnih prelaza

Zaštita domaće proizvodnje uvođenjem prelevmana i carina, smjena ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca i sastanak sa nadležnim do 15. januara -zahtjevi su poljoprivrednih proizvođača u BiH, koji su danas protestom upozorenja i blokadom carinskog terminala u Bijeljini zatražili svoja prava.

 

 


Zbog prekomjernog uvoza i nelojalne konkurencije primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji prijeti gašenje. Prijete i proizvođači. Blokadom granica i svih institucija u BiH ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

 

 

“Tražimo zaštitne mjere, a poljoprivredne proizvode koji su ugroženi: to su meso i mesoprerađivački kapaciteti, voćarstvo, stočarstvo, svinjogojstvo koje je na koljenima. Proizvodnja je ugrožena jer se iz okruženja izvoznici favoriziraju izvoznim kvotama i države ih nagrađuju a nas ovdje ugrožavaju”, kaže Juro Kopačević, predsjednik Udruženja ‘Žito’ Odžak.

 

 

“Taj prekomjerni uvoz je prevršio svaku mjeru, osim što ne možemo da zaradimo, još je gore zlo što svijet jede te proizvode sumnjivog porijekla”, rekao je proizvođač Mika Zekić.

 

 

Dok se roba sumnjivog porijekla neometano i u velikim količinama uvozi u BiH, u ovom trenutku oko 15 miliona litara mlijeka i 20.000 tovnih grla domaćih proizvođača – nemaju svoje mjesto na tržištu. Prioritet je zaštita domaće proizvodnje uvođenjem prelevmana i carina.

 

 

“Prelevmani će ići direktno u proizvodnju poljoprivrednim proizvođačima, a carina će ići državi. I to je jedina zaštitna mjera koju je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa trebao za ovih dana koliko sjedi a ništa uradio nije, da pokrene proceduru i da to donese”, smatra Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice.

 

 

Zato je jedan od zahtjeva smjena resornog ministra.

 

 

“Na prvom mjestu je ostavka ministra, dok se jednom ne urazumimo ui ne uljudimo i vidimo što se ovo događa”, jasan je Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice.

 

 

“Tražimo od ministarstva da naše zahtjeve ispuni u što kraćem roku, kao i smjenu ministra, to je pod broj 1, jer njega je narod birao, upravo ovaj narod koji stoji ovdje iza nas, i ta vlast mora da radi za dobrobit naroda”, kazao je Goran Simić, proizvođač.

 

 

U posljednjih pet godina, samo u Semberiji, više od 8.000 proizvođača izgubilo je trku sa nelojalnom konkurencijom i bilo primorano obustaviti poljoprivrednu proizvodnju. I dok iz resornog ministarstva RS-a tvrde da su ove godine uložili sedam miliona maraka u interventni otkup tovnih grla, kako bi smanjili tržišne viškove – farmerima je ta mjera bila samo trenutna pomoć. Samo u Semberiji više od 12.000 tovnih grla u ovom trenutku čeka na otkup. Već im, kažu farmeri, i hrane ponestaje, a farmama prijeti kolaps.