Naslovna AKTUELNO Ponovno brojanje listića iz pet osnovnih izbornih jedinica: Lukavac, Novo Sarajevo, Prijedor,...

Ponovno brojanje listića iz pet osnovnih izbornih jedinica: Lukavac, Novo Sarajevo, Prijedor, Brčko Distrikt BiH i Kalesija

Centralna izborna komisija BiH je na 96. (hitnoj) sjednici, u nastavku razmatranja zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića, donijela novu Naredbu (po zahtjevu ili po službenoj dužnosti).

 

 


 

 

 

Glavnom centru za brojanje naređeno je brojanje glasačkih listića na pojedinim biračkim mjestima iz pet osnovnih izbornih jedinica: Lukavac, Novo Sarajevo, Prijedor, Brčko Distrikt BiH i Kalesija.

 

 

 

 

 

“Na nekim biračkim mjestima svi glasovi se broje a na nekim se broje po kandidatima unutar liste pojedinih političkih subjekata za određeni organ vlasti. U izbornoj jedinici Kalesija će se za načelnika općine brojati listići sa svih redovnih biračkih mjesta a za općinsko vijeće sa 18 redovnih biračkih mjesta”, saopćeno je iz CIK-a.

 

 

 

 

 

Na osnovu izvještaja iz Glavnog centra za brojanje Naredbom je, kako je to saopćeno, po službenoj dužnosti naređeno brojanje glasačkih listića sa biračkog mjesta iz osnovne izborne jedinice Pale (FBiH) na kojem se glasalo nepotvrđenim glasačkim listićima, zatim naređeno je brojanje glasačkih listića iz izborne jedinice Čapljina (COVID-19-posebni mobilni tim) te po jednog paketa glasačkih listića pristiglih putem pošte za izborne jedinice Milići i Teslić.

 

 

 

 

 

Ponovna brojanja će početi 08. decembra 2020. godine u 17 sati u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu (Zetra).

 

 

 

 

 

“Naredba će biti objavljena na web stranici Centralne izborne komisije BiH i smatrat će se da je na taj način dostavljena svim učesnicima u izbornom procesu. U skladu sa članom 5.31 Izbornog zakona BiH kandidati političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisni kandidati i kandidat s liste pripadnika nacionalnih manjina koji se pojavljuju na glasačkom listiću za koji se vrši ponovno brojanje, kao i drugi akreditirani posmatrači, mogu biti prisutni u toku ponovnog brojanja”, saopćeno je iz CIK-a.