Naslovna AKTUELNO Popis bh. poljoprivrede biće izvršen u septembru 2023. godine

Popis bh. poljoprivrede biće izvršen u septembru 2023. godine

Popis bosanskohercegovačke poljoprivrede biće izvršen u septembru 2023. godine, potvrdio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac. Biće urađen na temelju jedinstvene metodologije, uz uvažavanje entiteskih nadležnosti i angažmana ministarstava poljoprivrede i institucija koje se bave popisom. Osim ove važne stvari za bh. poljoprivredu, pažnja će se usmjeriti i na zaštiti domaće proizvodnje.

 

 Poljoprivredni popis  u BiH posljednji put je urađen 1961. godine. Nakon više od 50 godina, radit će se novi. Kako navodi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, napravljena je finalna informacija koja će biti predložena Vijeću ministara BiH na usvajanje.

 

“Neki realan rok o kome smo već razgovarali je septembar 2023. godine . To bi značio ozbiljan input za projektovanje određenih politika na nivou entiteta, za podsticajne politike, prerađivačke kapacitete i sve ostale politike koje budu definisali entitetska ministarstva odnosno entitetske institucije, istakao je Staša Košarac ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

U 2020. godini federalna Vlada zajedno sa resornim federalnim ministarstvom radila je na stvaranju kvalitetnijih uslova rada za sve poljoprivrednike.  Viškova u primarnoj proizvodnji nije bilo, a izvoz voća i povrća u prošloj godini povećan je za više od 8 posto. Iz federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ističu kako svakodnevno rade sa poljoprivrednicima i uvažavaju njihove primjedbe i sugestije.

 

 “Bitna stvar je poljoprivredni popis u koji želimo da uđemo u narednom periodu jer nam je svima potreban. Razgovarali smo, a zadnji popis je bio 61. godine. Moram reći da je Vlada federacije u vrijeme krize sa ministarstvom zaista uradila dosta. Poticali smo proljetnu sjetvu, poticat ćemo jesenju sjetvu poljoprivrednika. Postigli smo sporazume sa opštinama gdje smo vrlo zadovoljni sporazumima. Mimo toga prije mjesec dana Vlada je izdvojila i 10 miliona da se izvoznici potaknu”, rekao je Nijaz Brković pomoćnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarsva.

 

Iz Kantonalne privredne komore Tuzla ističu kako je registar poljoprivrednih gazdinstva samo djelimično zaživio u Federaciji BiH. Ima svoje pozitivne, ali i negativne strane. Trenutno je u Tuzlanskom kantonu 17 hiljada gazdinstva koji obrađuju oko 20 hiljada hektara zemlje, što predstavlja četvrtinu ukupnog broja u Federaciji BiH.

 

 “To je znači dobra strana registra koja omogućava državnim službenicima odnosno zvaničnoj politici da upravlja određenim poljoprivrednim politikama, da sazna koliko se ljudi bavi time, koje površine rade i šta zasijavaju. Međutim gledano sa stajališta poljoprivrednog proizvođača nije u potpunosti registar poljoprivrednih gazdinstva zaživio zato što do decembra moraju prijaviti svoje poljoprivredne proizvodnje zatim prijaviti plan pa do 1. marta prijaviti proizvodnje. Nekoliko puta moraju dolaziti u svoje lokalne zajednice i općine da izvrše prijavu i donesu dokumentaciju”, istakao je  Suad Selimović sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla.

 

Najveći problem poljoprivrednika kako navode je prikupljanje navedene dokumentacije. Nezadovoljni su činjenicom da registar nije povezan sa Poreznom upravom. Poljoprivredni popis se očekuje početkom 2023. godine nakon čega će biti poznat tačan broj onih koji se bave ovom djelatnošću.

 

Izvor: RTVTK