Naslovna AKTUELNO Posjeta Puračiću i razgovor sa mještanima za dane Vašera(VIDEO)

Posjeta Puračiću i razgovor sa mještanima za dane Vašera(VIDEO)


 

Tradicija održavanja puračkog Vašara,  duga više od 160 godina, zbog nepovoljnih epidemioloških uslova zaustavljena je već drugu godinu.

 

Mještani Puračića ali i okolnih mjesta sa žaljenjem prihvatili su naredbu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK, nadajući se da će neka bolja vremena ponovo vratiti priliku svima da uživaju u tradiciji i stoljetnim običajima.

 

Grupa onih najupornijih čuvara tradicije odlučila je,  barem simbolično svoje mještane ali i brojne posjetitelje koji iz istih razloga dolaze ovih dana u Puračić,  obradovati skromnom ponudom.

 

Neizostavna tahan halva, slastice lokalnih proizvođača, voće i igračke na nekoliko štandova,  kao i mali simpatični ringišpil podsjećaju na dane kada je Puračić bio centar svih zbivanja ne samo na općini Lukavac nego i šire.

 

Obzirom da se tradicionalni Vašer ne održava već dvije godine, mjesne vlasti su odlučile poduzeti neophodne korake kako ova manifestacija odnosno njeno održavanje  ne bi došlo u pitanje.  Vijeće MZ Puračić  je u dogovoru sa općinskim načelnikom Edinom Delićem dogovorilo da se prema OV Lukavac u narednom periodu  uputi zahtjev za uvrštavanje  puračkog Vašera od značajnih manifestacija za općinu Lukavac

 

 

Do tada uživajte u kadrovima koje je zabilježila naša ekipa koja je  posjetila  Puračić i zabilježila spontano okupljanje  građana, njihovu reakciju na neodržavanje vašara .