Naslovna Istaknuto Poslodavci odgovorili Novaliću, rast primanja moguć uz smanjenje doprinosa i poreza

Poslodavci odgovorili Novaliću, rast primanja moguć uz smanjenje doprinosa i poreza


Nakon što se premijer FBiH Fadil Novalić, javnosti obratio statusom u kojem govori da je „Krajnje vrijeme da minimalna plata bude 700 KM“, svoje stavove iznijeli su i poslodavci  koji upozoravaju da bez smanjenja poreza i doprinosa na rad nije moguće očekivati bilo kakvo povećanje primanja. U suprotnom, takva odluka bi, tvrde, imala kontraefekat.

 

“Ovih 700 KM najavljenih iz Vlade treba pojasniti da li tu ulazi i topli obrok, regres, prevoz, sva primanja koja radniku dolaze da li su u tih 700 KM. Ukoliko je to zaista tako, pitanje je da li je to povećanje minimalne plaće, jer je minimalna plaća 406 KM, koja uz topli obrok i prevoz dođe do nekog približnog iznosa. Ukoliko ne dođe do rasterećenja i ne budu smanjeni doprinosi, većina firmi neće moći podnijeti ovo povećanje i to će dovesti do otpuštanja radnika”, ističe Suhad Ećo, član UO Udruženja poslodavaca FBiH.

 

 

Izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak dovele bi do rasterećenja privrede i povećanja ne samo minimalnih nego i ostalih plata. Zbog toga je sve na parlamentarcima.

 

“Ako ne dođe do snižavanja nameta, nemoguće je to realizirati jer toliki su nameti kod poslodavaca na razne oblike fiskalnih i parafisklanih izdvajanja da oni neće naći prostora za povećanje plata. Izuzev ako ne podignu cijene svojih proizvoda i usluga, a to će značiti ne samo inflaciju nego da ih ljudi neće ni kupovati”, objašnjava Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu UNSA.

 

 

Ranijim Opštim kolektivnim ugovorom koji je prestao važiti, najniža satnica u drvnoj industriji je iznosila 2,30 KM. Zato je ona zbog nepostojanja propisa do sada zavisila od poslodavaca. Nedavnim potpisivanjem Kolektivnog ugovora između Udruženja poslodavaca i sindikata povećana je za više od 25 posto.

 

 

“U sektoru šumarstva odavno smo primijenili strategiju zaključivanja Kolektivnih ugovora na nivou šumsko-privrednih društava, s obzirom na to da se radi o Kantonalnim šumsko privrednim društvima oni su međusobno različiti i na temelju toga zaključujemo kolektivne ugovore i satnica po kolektivnim ugovorima iznosi 3,10–3,20 KM, zavisi od šumsko privrednog društva. U principu je bila 406, a sada imamo 510,4 KM najnižu platu”, navodi Lejla Ćatić, predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH.

 

 

Imajući u vidu da je prosječna plata dovoljna tek za 40 posto potrošačke korpe, gotovo je nevjerovatno kako oni s najnižom i nešto više od 400 maraka preživljavaju-prenosi federalna.ba.