Naslovna AKTUELNO Poslodavci TK u Lukavcu raspravljali o stanju i perspektivama privrede!

Poslodavci TK u Lukavcu raspravljali o stanju i perspektivama privrede!


Vlada Tuzlanskog kantona i prošireni Upravni odbor Grupacije poslodavca Tuzlanskog kantona održali sz sastanak danas, 19. novembra 2019. godine  u 13:00h u prostorijama hotela Senad od Bosne u Prokosovićima (Lukavac).

 

Sastanak je  bio prilika za razmjenu informacija o stanju i perspektivama privrede na području TK te problemima sa kojima se suočavaju poslodavci.

Sastankom su dominirale teme koje usporavaju privredni rad poput parafiskalnih nameta. Među otvorenim temama bila je i Inicijativa za donošenje Uredbe o procjeni utjecaja propisa koju je Grupacija poslodavaca dostavila Kantonalnoj vladi.
U maju je Grupacija poslodavaca Tuzlanskog kantona uputila Kantonalnoj vladi četiri inicijative. Riječ je o ideji da se formira Koordinacijsko tijelo za parafiskalne nemete, potom da se izmijeni i dopuni Pravilnik o radu Vlade Tuzlanskog kantona, donese Uredba o procjeni utjecaja propisa, kao i da se reperezentativni socijalni partneri na području Tuzlanskog kantona uključe u upravna tijela i programske savjete. Kako navode poslodavci, nejveći problem im predstavljaju parafiskalni nameti.
Povoljan poslovni ambijent preduslov  je za razvoj, ali i za ostanak ljudi na ovom području. napominje premijer Denijal Tulumović. Vlada Tuzlanskog kantona obavezala se da bude u funkciji privrede i privrednika na ovom području. Već je djelovano u sektoru obrta, te malih i srednjih preduzeća. Vlada će djelovati i prema višim nivoima vlasti, kako bi raspodjela sredstava, bilo da se radi o kreditima Razvojne banke Federacije ili nekim drugim izvorima, postala pravičnija, rečeno je tokom zajedničke sjednice Vlade i Upravnog odbora Grupacije poslodavaca Tuzlanskog kantona.