Naslovna AKTUELNO Potpisan kolektivni ugovor zaposlenih u zdravstvu TK + VIDEO

Potpisan kolektivni ugovor zaposlenih u zdravstvu TK + VIDEO

Vlada TK usvojila je odluku  o prihvatanju teksta Kolektivnog ugovora  o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona.  Ugovor su potpisati potpisali ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić i predsjednica Kantonalne organizacije Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu dr. Adisa Fakić.

 

Kolektivni ugovor stupa na snagu 1. juna 2018. godine.

 

Radnici u zdravstvu dobili su brojne pogodnosti i olakšice u radu, a radi se o umanjenju broja sati tokom radne sedmice sa 40 na 37,5  i  povećanju osnovne satnice sa 2,31 na 2,41 KM, a povećani su i koeficijenti za obračun plaće.

 

„Prosječno povećanje plata sa ovim Kolektivnim ugovorom negdje oko 305 KM i da će plate po ovim koeficijentima osnovna plata bez ikakvih dodataka za ljekare specijaliste biti 1908 KM, za ljekare subspecijaliste 1988 KM i za mlade doktore medicine koji tek počinju raditi 1630 KM. što je znatno povećanje i u odnosu na prošlogodišnji Kolektivni  ugovor ali i generalno na standard uposlenih u zdravstvu na području TK.“ izjavio je Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

 

Prestavnici Federalnog Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu istakli su da je Vlada TK vodila korektne i fer pregovore i da to treba biti primjer drugim kantonima, jer  za razliku od svih drugih kantona povećanje plata zaposlenih u oblasti zdravstva u TK po svim segmentima ide linearno.

 

Prema novom  kolektivnom ugovoru Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona izdvojit će  dodatnih 9,4 miliona KM čime je dostignuta gornja granica raspoloživih sredstava. Obim ostalih prava iz radnog odnosa ostao je nepromijenjen.

 

(RTV Lukavac)