Naslovna AKTUELNO Potrebno je provjeriti zdravstveni status životinje za kurban+VIDEO

Potrebno je provjeriti zdravstveni status životinje za kurban+VIDEO

Kurban bajram vjernici muslimani će  širom svijeta obilježiti 21. augusta. Ovaj blagdan, osim što se usko vezuje za obrede hadža, sa sobom donosi i ritualno žrtvovanje životinja ili klanje kurbana.

 

Akcija nabavke kurbana uveliko traje,  a opreza, obzirom na pojavu bruceloze i drugih bolesti životinja, nikada nije dosta . Posebnu pažnju  vjernicima treba skrenuti da uzimaju životinje poznatog zdravstvenog statusa, uz uvjerenje o zdravstvenom stanju grla.


 

U svrhu zaštite građana savjete smo potražili u JU Veterinarska stanica Lukavac, gdje nam je direktor Elvedin Tokić, kazao da je najsigurniji način provjere bruceloze uzorkovanje krvi.

 

„Ja ću da apelujem na građanstvo, na ljude koji će vršiti klanje kurbana, da prije toga izvrše uzorkovanje krvi. Bilo da je kurban ovca, govedo ili koza, prisutna je bruceloza na području Federacije BiH, uz mjere opreza predlažem i apelujem na građanstvo da svi koji kolju kurbane izvrše provjeru na brucelozu.To vrši Veterinarska stanica Lukavac, gdje mi šaljemo uzorak u referentnu labaratoriju u Tuzlu, a nakon nekoliko dana nalazi budu gotovi. Sa potvrdom o ispravnosti mesa možete ga donirati bilo kojoj ustanovi u Tuzli, Lukavcu ili bilo gdje drugo gdje primaju meso. Uzorkovanje se vrši svakim radnim danim, a mi izlazimo na teren i uzmemo uzorak“ rekao je za RTV Lukavac Elvedin Tokić, doktor veterinarske medicine.

 

Kompletan trošak analize kreće se od 11 do 25 KM u zavisnosti o kojoj vrsti životinje se radi, što je simbolična cijena obzirom na značaj zaštite zdravlja onih koji kolju, aranžiraju i konzumiraju kurbansko meso.

 

(RTV Lukavac)