Naslovna AKTUELNO Povećan izvoz iz TK za 21 %

Povećan izvoz iz TK za 21 %


Od svih kantona u Federaciji, Tuzlanski je najbrže-rastući i kanton sa najvećom stopom izvoza. U odnosu na isti period prošle godine, taj je procenat uvećan za 21 %. Činjenica je da je i u odnosu na dvije godine ranije procenat veći za 7,2 %. Iako su podaci ohrabrujući i ukazuju da u sektoru industrije dolazi do vidnog poboljšanja, ipak treba biti obazriv. Kao jednu od mjera privrednici i ekonomisti obavezno naglašavaju proecs imunizacije, kako bi spriječili moguća nova zatvaranja.  

Vanjskotrgovinski pokazatelji pokazuju da je Tuzlanski kanton u prvom polugođu 2021. godine povećao izvoz za 21 %. Izraženo u novcu, to je 971 milion KM prodanih roba iz Tuzlanskog kantona na inozemno tržište. U odnosu na 2019. godinu taj rast iznosi 7,2 %. Povećan je i procenat uvoza i to za 24 %. Ipak te podatke treba uzeti s rezervom, s obzirom na rasteću inflaciju diljem Evrope, mišljenja su u Kantonalno privrednoj komori. Oblast usluga i ugostiteljstva i dalje bilježi pad, ali je sektor industrije u vidnom oporavku i normalizaciji stanja.

Ekonomisti su mišljenja da je vrlo važno raditi na imunizaciji stanovništva, kako bi spriječili, eventualna nova zatvaranja. Što se tiče činjenice da i dalje imamo veći uvoz od izvoza, ne smije se izgubiti iz vida činjenica da ipak najviše uvozimo sirovine i repromaterijale, a izvozimo finalne proizvode.  Dugoročno taj se disbalans može smanjiti davanjem prednosti domaćoj proizvodnji, a samim tim i smanjenjem uvoza mnogih proizvoda gdje smo konkurenti, i možemo se pohvaliti kvalitetom, a za što je najbolji primjer, voda za piće.