Naslovna AKTUELNO Poziv za prijave na Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans

Poziv za prijave na Festival dokumentarnog filma Al Jazeere BalkansAl Jazeera Balkans objavljuje poziv autorima i produkcijskim kućama za učešće na drugom izdanju Al Jazeera Balkans Documentary Film Festivala (AJB DOC), koje će biti održano u Sarajevu od 20. do 24. septembra 2019. U fokusu Festivala bit će dokumentarni filmovi namijenjeni televizijskom emitovanju.

 

AJB DOC Film Festival rezultat je iskustva televizijske kuće Al Jazeere Balkans u dugogodišnjem radu s produkcijom, akvizicijom i emitovanjem dokumentarnih filmova, a za cilj ima afirmisati autore i filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti.

 

Prijave za drugo izdanje AJB DOC Film Festivala šalju se putem aplikacijskog formulara na web-stranici www.ajbdoc.ba ili platforme Film Freeway. Redovni rok za prijave je 10. maj, a produženi 31. maj 2019.

 

Prijaviti se mogu produkcijske kuće i autori bez ograničenja zemlje porijekla, a jedan od glavnih kriterija je format TV-dokumentarca s minimalnim trajanjem od 22 do 27 minuta i maksimalnim od 44 do 52 minute. Svi dodatni detalji vezani za prijave i uvjete dostupni su na oficijelnoj festivalskoj stranici.

 

Zvanična selekcija AJB DOC Film Festivala bit će predstavljena početkom septembra 2019.

 

Od prispjelih prijava u zvaničnoj takmičarskoj selekciji bit će prikazano 12 dokumentarnih filmova, u netakmičarskoj “Last Minute Cinema” četiri, a u posebnoj selekciji “AJB Prikazuje” tri filma.

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljenje nagrade u tri kategorije, a svi izabrani filmovi mogu biti razmatrani i za potpisivanje akvizicijskog ugovora i prikazivanje u programu Al Jazeere Balkans.