Naslovna AKTUELNO Poziv za stipendiju za mlade književne kritičare

Poziv za stipendiju za mlade književne kritičare

Izdavačka kuća Buybook će za Šesti internacionalni festival književnosti Bookstan, koji se ove godine održava u periodu od 7. do 10. jula/srpnja, dodijeliti 20 stipendija za učešće u radionici književne kritike. Tema ovogodišnje radionice je “Kritika i književni zanat”, a vrijeme održavanja je od 4. do 10. jula/srpnja 2021. godine.

 

Aplikacije je potrebno poslati na e-mail adresu [email protected] do 22. maja/svibnja 2021. Aplikacija treba sadržavati prijavnicu, biografiju i dva autorska rada iz oblasti književne kritike, esejistike, znanstvene publicistike, a u obzir dolaze i stručni i naučni radovi, te književne i/ili novinarske kolumne. Nakon pregledanih aplikacija, ubrzo nakon posljednjeg roka za prijavu, odabrani kandidati mogu biti pozvani na online intervju s koordinatorima radionica nakon kojih će se obaviti finalna selekcija. Stipendija je namijenjena studentima/cama i književno-umjetničkim kritičarima/kama koji aktivno govore engleski jezik, pišu na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku te imaju od 21 do 30 godina. Učesnici/e koji su sudjelovali na prethodnim radionicama imaju ponovno pravo prijave.

Zadaci za kandidate koji prođu selekciju bit će podijeljeni u tri segmenta:

 

Prva faza je pisanje teksta koji se treba dostaviti do 26. juna/lipnja, a zadatak će biti naveden u pozivnom pismu.

 

Druga faza podrazumijevat će zadatke koji se tiču praćenja događaja Festivala; navedeni tekstovi bit će objavljeni na društvenim mrežama i web-stranicama Buybooka i Bookstana, a najbolji među njima na stranicama medijskih partnera Festivala.

 

Treća faza je pohađanje predavanja i radionica sa uglednim predavačima za vrijeme trajanja programa.

Voditelj ovogodišnje radionice je Nenad Veličković, a odabrani polaznici će pored njega imati priliku slušati i druge predavače i goste festivala.

Stipendija pokriva troškove radionice, smještaja u hostelu, hranu u dogovorenim restoranima te troškove puta. Molimo sve zainteresirane da pročitaju pravilnik učešća koji se nalazi u dokumentu s prijavnim obrascem.

 

Stručni žiri će odabrati dvadeset polaznika/ica programa kojima će po realizaciji zadatka biti dodijeljena priznanja, a najboljima i nagrade.

 

Nepotpune prijave neće biti razmatrane. Zvanične potvrde učešća poslat ćemo odabranim kandidatima najkasnije do 30. maja/svibnja 2021. godine, uz detaljniji program rada i potrebne logističke informacije.

Sretno svima!

* PRIJAVNI OBRAZAC