Naslovna AKTUELNO Pramenković: Poštujući mjere Kriznih štabova izađimo zdravi iz korona krize!

Pramenković: Poštujući mjere Kriznih štabova izađimo zdravi iz korona krize!

Epidemiološka situacija u BiH i svijetu zaustavila je život. U
zabranama koje su donijeli štabovi civilne zaštite postoje i mladi
ljudi koji su našli način da ostanu u sportskoj formi uprkos nedaćama koje su nas zadesile. Jedan od njih je i mladi trener kick boxa Mirza Pramenković, koji je za osobe koje on trenira obezbjedio “on-line” treninge. S Mirzom smo razgovarali o tome kako korona virus utiče na našu psihu, ali i kako da se motivišemo da budemo bolji.

“Koronavirus utiče i na nas koji nismo pozitivnu na istu, utiče na
našu psihu. Ja kao trener kickboxing kluba “Mirza Team”, trudim se da svoje članove i tokom ovih dana motivišem, da im vratim taj osmijeh na lice i samu želju za treningom. Svima nam nedostaju treninzi, posebno treninzi na koje smo mnogi navikli, a to su grupni treninzi, nekome ne sami trening koliko i to samo druženje tokom treninga. Društvena smo bića, ali trenutno smo u toj fazi “izolacije” koja je najbolja za nas, ipak, postoji više načina da se družimo i da održimo kontakt sa društvom kao i da radimo na sebi. Mnogi izgube motivaciju jer su navikli na sve te sprave, na to da im je potreban neko da ih nadgleda i motiviše. Međutim za sami trening, kao što govorim i svojim članovima,nije potrebno ništa osim dobre volje! Postoje mnoge vježbe koje se mogu izvoditi s našom tjelesnom težinom, čučnjevi, sklekovi,
skokovi, trbušnjaci, shadow kickbox, razboj kao i mnoge mnoge druge…
Za sve to potrebno je samo pokrenuti se, imamo toliko slobodnog
vremena sad, tako da izgovor “nemam vremena” ne postoji! – kaže nam Pramenković te dodaje da  nam slijede lijepi, sunčani dani “tako da možemo trenirati i u prirodi, trčanje na otvorenom je svakako mnogo zdravije od trčanja u teretanama na trakama za trčanje. Ukoliko budemo čekali taj ” pravi ” trenutak za početi s treningom nikada ga nećemo dočekati, pravi trenutak ne dolazi,njega stvaramo mi, mi koji se pokrenemo i naše “od sutra počinjem s treningom” postane “od sad” ! Niko od nas ne zna, koliko će dugo trajati sve ovo, a na nama je da odaberemo kakvi ćemo izaći iz svega ovoga.” – govori nam.

Ovaj mladi kickboxing trener prokomentarisao je i mjere koje je krizni štab CZ donio i pozvao sve mlade ljude da ih poštuju.
“Naravno treba poštovati svaku mjeru zaštite koje je donio krizni štab ali iz ovoga trebamo izaći najprije zdravi a potom jači i fizički kao i psihički nego prije! Ako ste od prije u treningu, sjetite se koliko ste se trudili koliko ste znoja prolili, koliko vremena proveli kroz sav trening koji ste imali, sjetite se toga i uvjeravam vas da vam neće i ne može biti svejedno da sve to pustite niz vodu jer nemate motivacije da sami kući trenirate! Svaki trening se može
improvizovati, nisu vam potrebne nikakve sprave niti rekviziti,
potrebna vam je samo volja i želja za treningom!” – rekao na je Mirza
Zamolili smo mladog sportaša da mladim ljudima pošalje kratku poruku kako da budu motivisani i spremni za trening, kada su okruženi negativnim vijestima.


“Čovjeka ne motiviše ipak ništa kao sam sebe što može motivisati
svojim uspjehom. A svi smo isti, stvar je samo u tome koliko je ko psihički jak da istraje u svojim idejama. Sve što um može zamisliti, tijelo može podnijeti! To je neka poruka kojom sam se ja vodio. Kada mi ponestane motivacije, kada izgubim volju, samo se sjetim toga i shvatim da moje tijelo ipak nije toliko umorno koliko mi se čini i da ustvari mogu još više i bolje raditi na sebi.” – poručio je Pramenković.