Naslovna AKTUELNO Pravoslavci u BiH i širom svijeta danas obilježavaju Vaskrs

Pravoslavci u BiH i širom svijeta danas obilježavaju VaskrsPravoslavci u Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas obilježavaju najveći blagdan Vaskrs koji predstavlja temelj kršćanske vjere odnosno vaskrsenje Isusa.

 

Vaskrs dolazi nekoliko dana nakon katoličkog Uskrsa zbog toga što pravoslavci vrijeme računaju po julijanskom kalendaru koji je od savremenog kraći za 13 dana.

 

Pravoslavni vjernici su već obilježili Veliki petak koji simbolizira stradanje Isusa Krista i njegovo raspeće na krstu na Golgoti. To je dan najveće krišćanske žalosti, posljednji u nedjelji Stradanja, tokom koga ne zvone crkvena zvona, posti se i farbaju uskrsna jaja.

 

Od Velikog četvrtka do Vaskrsa se ne oglašavaju se zvona na crkvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti.

 

U našoj zemlji pravoslavci Vaskrs obilježavaju na stari tradicionalni način, a najčešći običaji su farbanje jaja, uglavnom crvenom bojom, tucanje jaja te blagdanski pozdrav i odpozdrav “Hristos vaskrse!” i “Vaistinu vaskrse!”. Također, jaja se jedu prije bilo kakvog drugog obroka.

 

Svakako, ko je u mogućnosti rano ujutro, prije svitanja, odlazi na molitvu – vaskršnju liturgiju, koja se održava u najbližoj crkvi. Nakon povratka kući pale se svijeće te se kadionicom kadi dom, a potom slijedi čestitanje Vaskrsa najbližima i doručak.

 

Kolektiv JU Radio-televizija Lukavac svim pravoslavcima u BiH od srca čestita Vaskrs sa željom da ga provedu u miru i radosti sa svojim najbližima.