Naslovna AKTUELNO Pred praznike zatraženo uvođenje obaveznog PCR testa za sve koji ulaze u...

Pred praznike zatraženo uvođenje obaveznog PCR testa za sve koji ulaze u BiH

Praznici koji nam slijede tradicionalno su obilježavani u većim grupama – na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Ove godine pandemija koronavirusa promijenila je način obilježavanja.

 

 


Hoće li biti novih mjera još nije poznato, ali jedna od mjera mogla bi biti uvođenje negativnog PCR testa za sve one koji namjeravaju ući u državu.

 

 

Federalni krizni stožer zatražio je uvođenje obveznog PCR testa i za sve one koji žele ući u Bosnu i Hercegovinu. Povod je loša epidemiološka slika u europskim zemljama. Javnih okupljanja neće biti. Hoće li će biti novih mjera za vrijeme blagdana i praznika još se ne zna.

 

 

“Stanje kako sada izgleda mišljenja smo da će ove mjere i dalje ostati na snazi, vidimo da je i Evropska unija restriktivna i u novogodišnjim i božićnim praznicima. Naravno, mi ćemo još jednom sagledati situaciju”, rekao je Goran Čerkez pomoćnik ministra zdravlja Federacije BiH

 

 

Za sada je neizvjesno hoće li se isti zahtjev prema Vijeću ministara uputiti i Republika Srpska. Iz Instituta za javno zdravstvo kažu da će Krizni štab ovog entiteta sutra razmatrati predloženi kriteriji PCR testa.

 

 

“Navedeni prijedlog i finalna odluka će  biti donesena naravno u skladu sa stavom Vlade Republike Srpske, odnosno republičkog staba za vanredene situacije. Odluka i dalje ostaje naravno na Savjetu ministara”, naglasio je Branislav Zeljković, ravnatelj Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

 

 

Veliki broj osoba koje bi potencijalno došle krajem ovog mjeseca mogao bi utjecati na epidemiološku situaciju u BiH.

 

 

Ta grupa asimptomatskih vironosa je daleko opasnija tim prije što oni uopšte nisu svjesni da su nosioci virusa, nisu bolesni i kreću se slobodno računajući da nema mogućnosti da bilo koga zaraze.

 

 

U Federaciji Bosne i Hercegovine na snazi je i dalje odluka o ograničenom kretanju od 23 do 5 sati ujutro. U Republici Srpskoj se ne planira uvoditi ova
mjera, ali je ograničeno radno vrijeme ugostiteljskim objektima do 22 sata.

 

 

Blagdani i praznici jesu dani veselja i ljubavi, ali neka nam ove godine bude prioritet poštivanje mjera, kao i zdravlje nas i naših najmilijih. Ostanimo odgovorni i brižni prema našoj zajednici.

(Izvor: Akta.ba)