Naslovna Magazin Prednosti i mane upotrebe dezinfekcijskog sredstva za ruke

Prednosti i mane upotrebe dezinfekcijskog sredstva za ruke

Novonastala situacija prouzrokovana koronavirusom velikim dijelom je promijenila naš standardni način života, te sada prihvatamo potpuno nove stvari kao normalne. Često pranje ruku, ali i česta upotreba sredstava za dezinfekciju jedna su od najnovijih “normalnosti”.

 

 

 

No, oni, koliko su pozitivni, toliko mogu biti i negativni po našu kožu, s obzirom na to da sadrže visoku razinu alkohola.

 

 

 

 

Čestom upotrebom ovih sredstava koža postaje suha, ispucala, te se u nekim ekstremnijim slučajevima pojavljuju ekcemi i crvenilo kože. Osim što, u tim situacijama, koža izgleda nereprezentativno, dolazi i do iritantnog svrbeža ili peckanja.

 

 

 

 

Također, česta upotreba sredstava za dezinfekciju ruku ubrzava starenje kože, a također je moguća i dugoročna pigmentacija kože. Osim toga, ova sredstva mogu imati negativan učinak i po naše nokte i kožu oko noktiju.

 

 

 

 

Međutim, iako se automatski postavlja pitanje trebamo li prestati koristiti ova sredstva, nameće se i sam odgovor. Koliko god nam estetika i ljepota bili bitni, bitnije nam je zdravlje, a trenutna zaštita od COVIDA-19 je svakako najbitnija.

 

 

 

 

Ipak, preporučuje se pokušaj smanjenja nanošenja štete rukama i koži, te se savjetuje pranje ruku vodom i sapunom kada god smo u prilici, što je također vrlo učinkovito.