Naslovna AKTUELNO Prednosti nošenja naočala za sunce

Prednosti nošenja naočala za sunce

Naočale za sunce mnogima su neizostavni aksesoar. Prva su pomoć izgledu nakon neprospavane noći, borbe sa alergijama, a i dat će vašoj modnoj kombinaciji drugačiji nivo.

 

Štetne zrake

Međutim, pored glamura i pogodnosti koje donose, da li su naočare za sunce neophodne? Zapravo postoji nekoliko medicinskih razloga zašto bi trebalo da se nađu na vašem licu, posebno u ljetnim mjesecima, navode stručnjaci.


Ono što je možda i najvažnije, naočale za sunce štite oči od štetnih UV zraka.

– Kada ne nosite zaštitu, poput naočala za sunce, ultraljubičasto zračenje koje ne vidite prodire u oko, a strukture oka su veoma osjetljive na to. Kada svjetlost uđe u oko, ona pogađa makulu kao laserski zrak – ističe oftalmolog dr. Rebeka Tejlor (Rebecca Taylor) za Times.

Vertikalne zrake

Nošenje naočala za sunce može da bude korisna, bezbjednosna praksa. Vid lako može da se ošteti na jakoj sunčevoj svjetlosti. Nošenje polariziranih naočala za sunce je najbolji način da smanjite odsjaj od sunca.

Polarizirana sočiva vam pomažu da bolje vidite tako što prigušuju sunčeve zrake. Sa ovim sočivima, vaše oči primaju samo vertikalne zrake sa kojima mogu da se nose, a pošto odsjaj obično dolazi od horizontalnih zraka, moći ćete da vidite bolje. Naočale za sunce također mogu da pomognu u prevenciji glavobolje, posebno migrene, jer jaka svjetlost može da bude okidač.