Naslovna AKTUELNO Predškolske ustanove u Lukavcu počele sa radom, reduciran broj djece

Predškolske ustanove u Lukavcu počele sa radom, reduciran broj djece

U skladu sa naredbama zaštite preporučenim od strane Federalnog kriznog štaba, JU za odgoj i obrazovanje djece predškolskog uzrasta Lukavac, Vrtić “Čarolija” Lukavac i Vrtić “Braco i Seka”, nakon dva mjeseca, širom su otvorila vrata i sa radošću dočekali svoje mališane, a kojih je sada osjetno manje.

 

S obzirom da je ograničen broj djece, obdanište i vrtići na osnovu određenih kriterija, odabrali su prioritete. Tako u JU za odgoj i obrazovanje djece predškolskog uzrasta Lukavac, koja je imala popunjen kapacitet od 125 mališana, danas u četiri grupe ima po devet djece, a starija i predškolska grupa su za sada ukinute. Slična situacija je i u privatnim ustanovama, ali se svi iskreno nadaju da će se vrlo brzo svojim drugarima pridružiti i ostali, odnosno svi oni koji su obdanište i vrtiće pohađali prije pandemije.

 

Prostorije ovih predškolskih ustanova su dezinfikovane i preuređene u skladu sa mjerama koje je izdao Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, što podrazumijeva svakodnevno čišćenje, provjetravanje i dezinfekciju, izdvojen je sav suvišni didaktički materijal, plišane igračke, za  mališane je pripremljen edukativni program, prilagođen trenutnoj situaciji. Na ulazu u ustanovu mjeri  se temperatura djeteta, a ulazak za roditelje do daljeg je zabranjen, preporuka je i da dijete dovodi jedan roditelj i nikako stariji članovi porodice, odnosno djedovi, nene i bake.

 

Mjere oko prijema bolesne djece su pooštrene, pa će djeca i uposlenici sa simptomima respiratornih oboljenja biti vraćeni kućama. Iako se djeci ne može zabraniti fizički kontakt, preporuke su da se djeca iz jedne odgojne grupe ne smiju miješati sa djecom iz druge odgojne grupe. Pored općih mjera koje imaju za cilj sprečavanje širenja bolesti COVID-19, poput higijene ruku, respiratorne higijene, izbjegavanje dodirivanje lica, u vrtićima se u preporukama inzistira da svi zaposlenici nose maske.

 

Tokom prethodnih dana obavljena su testiranja svih odgajatelja predškolskih ustanova i svi nalazi su negativni.