Naslovna Istaknuto Predstavljamo: JU Javna biblioteka Lukavac

Predstavljamo: JU Javna biblioteka Lukavac

JU Javna biblioteka Lukavac raspolaže sa zavidnim knjižnim fondom od 48 362 knjige. U protekloj godini nabavili su novih 1.343 knjiga, čija je ukupna vrijednost iznosi 13 328 KM.

 

Osim toga poznati su i po tome što organizuju naučne, obrazovne, stručne i kulturne manifestacije, na kojima okupljaju na stotine umjetnika i drugih učesnika iz cijele regije.


 

Od osnivanja do danas, Biblioteka djeluje sa osnovnim ciljem osiguravanja dostupnosti svih vrsta informacija: naučnih, obrazovnih, stručnih, kulturnih i drugih, te pružanja ostalih bibliotečkih usluga najširem krugu stvarnih i potencijalnih korisnika – građana općine Lukavac.

 

U protekloj godini organizovali su niz događaja iz oblasti kulture: obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika, Mjeseca knjige , memorijalnih manifestacija posvećenih Atifu Kujundžiću, Avdi Mujkiću i Jusufu Begiću, promocije brojnih knjiga, organizovanje učeničkih posjeta, festivala, okruglih stolova, kao i učešće na Međunarodnoj likovnoj koloniji Bistarac 2017.

 

Kroz realizaciju projekata u proteklim godinama donatorskim sredstvima su značajno unaprijedili bibliotečku opremu.

 

Članarina je dugi niz godina 10 KM i važeća je u periodu godinu dana od dana upisa. Socijalno ugroženim, djeci predškolskog odgoja, učenicima prvih razreda, štićenicima Sela mira Turija, donatorima knjiga, te najčitaocima omogućeno je besplatno članstvo, a RVI i porodicama šehida i poginulih boraca u polovičnom iznosu od 5 KM.

 

Jedan od osnovnih zadataka JU Javna biblioteka Lukavac je da svojim djelovanjem pomogne očuvanju kulture, povijesti i tradicija lokalne zajednice i učini ih neposredno dostupnima, te su u tom duhu formirali i zavičajnu sobu.

 

JU Javna biblioteka Lukavac je 19. decembra 2017. godine ostala bez direktorice, kada je preminula Nihada Fajić, a u čiju čast i spomen je održana komemorativna sjednica 22. decembra 2017. godine.

 

(RTV Lukavac)