Naslovna AKTUELNO Predstavljen projekat “Kako upravljamo energijom u našoj školi”

Predstavljen projekat “Kako upravljamo energijom u našoj školi”


U prostorijama  Elektro-mašinske škole Lukavac održan je prvi početni sastanak  prezentacije  projekta “Kako upravljamo energijom u našoj školi“. Projekat, čija implementacija traje četiri mjeseca  ima za cilj  podignuti svijest  učenika kada je u pitanju energetska efikasnost te ukazati na mogućnosti  uštede energije u školama.

 

Nosilac projekta je Društvo za istraživanje i razvoj Tuzla  koji Direkcija za istraživanje  provodi u partnerstvu sa Elektro-mašinskom školom Lukavac. Cilj projekta je podignuti svijest javnosti  Općine  Lukavac  i Tuzlanskog kantona (TK)  na problem potrošnje energije u javnim objektima, odnosno školama.

 

Prvi  nedavno održan sastanak sa učesnicima projekta  definirao je zadane parametre same provedbe projekta, kao i koristi koje će ova škola imati kroz realizaciju ovog, ali  i narednih projekata koji bi uticali na poboljšanje energetske efikasnosti u ovoj školi.

 

Implementacija   projekta  će se odvijati  u JUMS Elektro-mašinska škola  kroz nastavni proces, gdje će učenici energetske sekcije  kroz časove  prakse   istraživati   mogućnosti za uštedu električne energije.

 

Projekat „Kako upravljamo  energijom u našoj školi“  čija vrijednost iznosi 2000 KM finansira općina Lukavac i isti  se realizuje  u okviru javnog poziva Općine Lukavac za organizacije  civilnog društva nevladine organizacije  za 2019.godinu. Projekat bi trebao biti okončan do 31. decembra ove godine kada bi trebali  biti prezentirani i rezultati projekta.