Naslovna AKTUELNO Predstavljena aplikacija “Moj kalendar imunizacije”

Predstavljena aplikacija “Moj kalendar imunizacije”


Mobilna aplikacija “Moj kalendar imunizacije”, koja roditelje ili staratelje djece unaprijed podsjeti na termin za primanje vakcina ukoliko zaborave raspored, predstavljena je danas u Sarajevu.

 

Aplikacija koju su kreirali Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u saradnji sa UNICEF-om, sadrži i relevantne podatke o vakcinama, bolestima od kojih vakcine štite te najnovije informacije o imunizaciji.

 

Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Sanjin Musa kazao je da je BiH ocijenjena kao zemlja s endemskom tranzicijom morbila, te da je do 24. maja 2019. godine u FBiH registrirano 1.030 slučajeva oboljelih.

 

Od toga, dodao je, oko 50 posto oboljelih su djeca mlađa od pet godina, koji su ujedno i najugroženiji od komplikacija, zatim 25 posto su osobe do 19 godina starosti, a 25 posto imaju više od 30 godina.

 

Ukoliko se isključe oboljeli s nepoznatim statusom vakcinisanja, istakao je da 93 posto oboljelih nisu vakcinisani, šest posto su nepotpuno vakcinisani, a jedan je posto onih koji su bili potpuno vakcinisani.

 

Regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju Afshan Khan kazala je da aplikacija spaja dva ključna aspekta na kojima UNICEF radi na globalnom nivou, a to su imunizacija i inovacija.

 

Naglasila je da su uvidjeli da stope imunizacije djece opadaju u većini zemlja, što ukazuje na greške i nedostatke u sistemu.

 

Poručila je da se svi u regiji trebaju boriti da svaka zemlja dostigne bar 95 posto vakcinisane djece na nivou države.

 

Govoreći o problemu morbila, kazala je da je Svjetska zdravstvena organizacija zabilježila 100.000 slučajeva oboljenja te je poručila da se taj problem mora brzo rješavati.

 

Epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS-a Jela Aćimović kazala je da se i oni susreću s povećanim brojem oboljelih osoba od morbila, ali da situacija nije ozbiljna kao u FBiH.

 

– Od počeka 2019. godine do danas imali smo 37 slučaja oboljenja od morbila, a većina su u blizini Sarajeva – kazala je te dodala da je od oboljelih samo jedno dijete od šest godina bilo vakcinisano.