Naslovna AKTUELNO Predstavljene poslovne ideje mladih preduzetnika iz Lukavca +VIDEO

Predstavljene poslovne ideje mladih preduzetnika iz Lukavca +VIDEO

U okviru projekta zapošljavanja mladih (YEP), čije provođenje podržavju  Vlada Švicarske i Općina Lukavac, organizovano je javno predstavljanje poslovnih poduhvata koja su u posljednja tri mjeseca, kroz YEP Inkubator poslovnih ideja,  razvijali preduzetnici sa područja općine Lukavac.

 

Na ovaj projekat, čiji javni poziv je bio raspisan početkom januara, apiliciralo je 47 mladih sa naše općine, ali  do finalnog dijela stiglo je samo pet  čije ideje će se, uz investiciona sredstva i mentorsku podršku,  pretvoriti u realne poslovne poduhvate.


 

„Mi smatramo da je ovo način na koji pokušavamo dati priliku mladima, ne samo da dobiju zaposlenje, nego i da pokažu koliko su u stanju da kreiraju nova radna mjesta za sebe i za duge mlade. Mislimo da ima dovoljno potencijala da se kreiraju i nove firme i nova radna mjesta, a ne samo da fokus bude na raspodjeli ovoga postojećeg kolača, odnosno postojećeg broja radnih mjesta“, rekao je za RTV Lukavac predstavnik Projekta zapošljavanja mladih Dženan Trbić.

 

Na TK je oko 5000 nezaposlenih mladih osoba sa visokom stručnom spremom. Služba za zapošljavanje TK kao aktivni sudionik  dala je punu podršku ovom procesu, a i u narednom periodu će, uz pomoć educiranog kadra,  kroz  Job klubove učestvovati u realizaciji sličnih projekata.

 

„Mi smo zajedno u saradnji sa konsultantskom kućom GOPA, a na prijedlog Inkubatora poslovnih ideja, uključili se  i sami smo odvojili neka sredstva za visokoobrazovane ljude koji žele da uđu u biznis. Ova kvalifikaciona struktura koju trenutno imamo nije zadovoljavajuća i ovo je jedna ideja koja je stvarno dobrodošla u ovom periodu. Mi smo vršili i edukaciju naših radnika koji će ubuduće kroz Job klubove nastaviti raditi na tome“, izjavio je Senad Muhamedbegović, direktor Službe za zapošljavanje TK.

 

Stručnu komisiju čine predstavnici YEP-a, Općine Lukavac, Službe za zapošljavanje TK, te nezavisni ekspert. Predstavilo im se pet budućih preduzetnika, sa detaljnim prikazom svojih poslovnih prijedloga  iz različitih oblasti. Aktivan sudionik kompletnog procesa bio je i načelnik Općine Lukavac dr. Edin Delić.

 

„Općina Lukavac na ovome projektu, kao i na bilo kojem drugom koji nam se pojavi kao opcija ili mogućnost da učestvujemo, a mobilizira i angažuje mlade na bilo koji način, nastoji u svakom slučaju učestvovati. U tom smislu smo participirali na način kako je to nama bilo predloženo od strane organizatora i ja im zaista čestitam. Odmah sam vidio da se radi o jednom ozbiljnom konceptu i programu, u kojem nama u lokalnim zajednicama nije samo problem izdvojiti novac za neku namjenu, nego se postavlja pitanje koliko će taj novac imati efekta ili učinka na kraju“, rekao je načelnik dr. Edin Delić.

 

„Ova država neće krenuti naprijed dok se mladi ljudi ne mobiliziraju, kako kroz poslovne inkubatore, zapošljavanje i veću participaciju u društvenim procesima. Još jednom hvala organizatorima što su prepoznali našu općinu kao prostor gdje možemo zajedno raditi. Mi očekujemo da na kraju, pri evaluaciji, postignemo što je moguće bolji skor i da budemo u planu i u agendi svake nove slične ideje koja u sebi ima zdrave i kvalitetne namjere i realno očekivane rezultate da se postigne progres kada je u pitanju angažman mladih“, dodao je načelnik Delić.

 

Svoju poslovnu predstavila je  Amila Rikert, diplomirani logoped, koja već godinama radi u Udruženju Čarolija, a sa ciljem da udruženje transformiše u privatnu predškolsku ustanovu.

 

„Velika mi je čast što sam učestvovala na jednom ovako dobrom i kvalitetnom projektu. Nadam se da će se moja poslovna ideja realizovati, a obzirom i da sam mnogo toga naučila ovo je uistinu jedno jako pozitivno iskustvo“, rekla je korisnica projeka Amila Rikert.

 

Koje od prezentovanih ideja će biti uspješne, te na osnovu toga mentorski i finansijski i podržane, će biti poznato za nekoliko dana.

 

(RTV Lukavac)