Naslovna Istaknuto Predstavom Hamlet u petak se otvaraju 27. Tuzlanski pozorišni dani

Predstavom Hamlet u petak se otvaraju 27. Tuzlanski pozorišni dani

 

Premijerom predstave „Hamlet“, u izvođenju Narodnog pozorišta Tuzla, u petak će bit otvoreni  27. Tuzlanski pozorišni dani. Trajat će do 20. decembra i bit će izvedeno 10 predstava različitih žanrova.

 

Ovogodišnji Tuzlanski pozorišni dani su, kao i prethodnih godina,  revijalnog karaktera, a učestvuju pozorišta iz BiH, Hrvatske i Mađarske. Kuriozitet su čak 3 premijere.

 

„Pored premijere predstave „Hamlet“, kojom otvaramo Tuzlanske pozorišne dane, imat ćemo i bosanskohercegovačku premijeru predstave „Viđenje Isusa Krista u kasarni VP 2507“, koju smo zajedno sa Gradskim kazalištem Joze Ivakić iz Vinkovaca realizirali. Imamo predstavu za najmlađe, premijeru Snjeguljice“, kazao je Mirza Ćatibušić, direktor NP Tuzla.

 

Režiju i dramaturgiju Šekspirovog „ Hamleta“ potpisuje Zlatko Paković, koji kaže da je predstava predstavlja  tačno čitanja onoga što je Šekspir zaista napisao, odnosno, ogledalo je stvarnosti. Postoji nekoliko paralelnih priča.

 

„Jedna od njih je kako čestite duše mogu proći i završiti u jednom paklu od države i društva,  a to je ili da polude ili da ih na kraju ubiju. Dakle, ako govorite istinu, to je put koji vas vodi direktno na gubilište, ali ima miranja i umiranja“, pojašnjava Zlatko Paković, reditelj i dramaturg.

 

„Ja sam sa Zlatkom pokušala napraviti neku današnju Ofeliju, Ofeliju koju sistem uništi, i nekako je Ofelija je za sve ljude kojima je duša se načela“, izjavila je  Jasmina Ibrahimović, glumica.

 

„ Vazda se dobija neki dojam koliko god se radio Šekspir, koliko god vremena potrošeno da je to malo vremena zapravo. I ovdje je to slučaj, ali zato su svi uduplali, utrostručili svoj rad i svoje napore da se ovo izvede u 2 mjeseca“, poručuje Elvis Jahić, glumac.

 

Glumci na sceni nose suvremene kostime, kao što je bila praksa i u Šekspirovo doba. I ne samo to.

 

„Bili su zakoni u doba Elizabete I o pravu nošenja određenih boja i materijala tako i to je jedna zanimljivost koju smo primijenili da bi našli neki koloristički i vizuelni ključ za kostimografsko rješenje u ovoj predstavi“, izjavila je Vesna Teodosić, kostimografkinja.

 

U okviru 27. Tuzlanskih pozorišnih dana  bit će upriličena i izložba pozorišne fotografije Darija Matića te promocija knjige prof. dr. Kadrije Hodžića, premijera TK.

 

(Izvor/ Federalna.ba)