Naslovna AKTUELNO Predviđen ekonomski rast BiH od 3,8 posto u sljedeće tri godine

Predviđen ekonomski rast BiH od 3,8 posto u sljedeće tri godineU BiH se u naredne tri godine očekuje nastavak ekonomskog rasta sa prosječnim stopama od 3,8 posto godišnje, navodi se u Informaciji o perspektivama za BiH 2020-2022. godine Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH.

 

 

Pod pretpostavkom očuvanja stabilnog eksternog okruženja, tokom ovog perioda očekuje se da domaća tražnja, kroz privatnu potrošnju i investicije, bude glavni oslonac ekonomskog rasta.

 

U Informaciji je navedeno da se tokom ovog perioda očekuje stagnacija javne potrošnje, što će za rezultat imati smanjenje njenog sudjelovanja u strukturi BDP-a i tako doprinijeti ekonomskom rastu BiH.

 

Reformske mjere usmjerene ka poboljšanju poslovnog ambijenta u zemlji trebalo bi rezultovati većim investicijskim ulaganjima (domaćim i stranim), što bi ojačalo privatni sektor, zaposlenost, ali i spoljnotrgovinsku robnu razmjenu BiH sa svijetom.

 

Kada je riječ o industrijskoj proizvodnji za ovaj period, u BiH se očekuje osjetniji rast ekonomske aktivnosti u okviru kojeg bi događanja u industrijskoj proizvodnji trebala imati centralnu ulogu, tako da očekivane stope rasta fizičkog obima industrijske proizvodnje, prema projekciji DEP-a, iznose do pet posto na godišnjem nivou.

 

Rast industrijske proizvodnje objašnjava se očekivanjima da bi reformske mjere na unapređenju poslovnog ambijenta koje provode nadležne institucije u BiH trebale dovesti do mjerljivih rezultata.

 

Projekcija DEP-a je da bi se u BiH od 2020. do 2022. godine moglo očekivati povećanje ukupnog izvoza sa godišnjim stopama rasta od 7,2 posto, 6,7 posto i 6,6 posto.

 

Iz DEP-a smatraju da će viši nivo ekonomske aktivnosti dovesti do povećanja domaće tražnje u okviru sektora stanovništva i korporativnog sektora, što će rezultirati i povećanjem uvoza BiH, tako da se očekuje da se stope rasta uvoza kreću od 4,7 posto u 2020. godini, 5,1 posto u 2021. i 4,6 posto u 2022. godini.

 

“Više stope rasta izvoza od uvoznih u srednjem roku bi trebale za rezultat imati povećanje izvozne zastupljenosti u BDP-u, uz stagnaciju sudjelovanja uvoza. Direktna posljedica ovih kretanja na kraju bi trebala biti postupena stabilizacija vanjskotrgovinskog bilansa kao udio u BDP-u i poboljšanje pokrivenosti uvoza izvozom u BiH u srednjem roku”, navode iz DEP-a.

 

“U 2021. godini Europska centralna banka predviđa smanjenje stope nezaposlnosti u euro zoni na 7,5 posto. Povećanje izvoza i investicija u BiH bi otvorilo mogućnost za zapošljavanje i kreiranje novih radnih mjesta. Uz pozitivna događanja u oblasti industrije, trgovine, ali i određenih usluga, stvorili bi se realni uvjeti za rast broja zaposlenih osoba”, ističe se u ovoj informaciji.

 

Očekuje se da ukupan broj zaposlenih u BiH u periodu 2020-2022. godine bude povećan od 2,9 posto do 3,1 posto, dok bi se neto plaće povećale od 3,2 posto do 3,4 posto.

 

Kada je riječ o cijenama u BiH, očekuje se inflacija od 1,4 posto, uz pretpostavku da u 2020. godini ne bude značajnijih izmjena cijena komunalija, i da budu stabilne cijene hrane.

 

“U 2020. godini se očekuje stabilizacija i povećanje stranih direktnih ulaganja u iznosu od 2,1 posto BDP, u 2021. godini 2,2 posto, a u 2022. godini 2,2 posto BDP”, navodi se u Informaciji DEP-a.

 

Kada je riječ o kreditima, u 2020. godini očekuje se stabilizacija i rast kreditne aktivnosti od 4,8 odsto, u 2021. godini bi ponovo došlo do ubrzanijeg rasta od pet posto, a u 2022. godini od 5,5 posto.

 

U narednim godinama se očekuje stabilizacija privrednog rasta BiH koja će biti praćena i boljim radom bankarskog sektora BiH, čime bi bile stvorene realne pretpostavke za nastavak rasta ukupne količine depozita.

 

Tako se očekuje da će stope rasta biti u 2020. godini 8,9 posto, u 2021. godini 9,2 posto, a u 2022. godini 9,5 posto, navodi se u Informaciji o perspektivama za BiH 2020-2022. godine.