Naslovna AKTUELNO Prema prognozi oblačno vrijeme i kiša očekuju se do subote popodne

Prema prognozi oblačno vrijeme i kiša očekuju se do subote popodne

Kiša koja posljednjih nekoliko dana pada na širem području naše općine i cijele BiH sa sobom je donijela znatno niže temperature i nezadovoljstvo onih koji željno iščekuju ljeto i uživanje u čarima koje ono donosi sa sobom.

 

Ljeto je tu, ali samo kalendarsko. Iako se sa ovim godišnjim dobom povezuju visoke temperature i sunčano vrijeme, ove godine to nije slučaj. Vremenske prilike više podsjećaju na jesen.


Koliko god nam se činilo da je ovo najhladniji juni ikada, stvarna situacija nije takva. Dženan Zulum iz Federalnog  hidrometeorolškog zavoda BiH kaže da je dolaskom ljeta došlo do pada temperatura zraka ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u široj regiji.

– U posljednjoj dekadi juna na prostoru Bosne i Hercegovine temperature zraka niže su za oko tri do četiri stepena. Ovako niske temperature normalne su u ovo doba godine i daleko su od najnižih ikad izmjerenih – kaže Zulum.

Ovu izjavu potkrepljuje podatkom da je u junu 1997. godine najniža temperatura zraka u Sarajevu iznosila 0,8 stepeni.
– Posljednji put nešto niže temperature u odnosu na do sada izmjerene zabilježene su 2015. godine.  Ovogodišnji juni mjesec do sada je za oko dva stepena topliji od prosjeka – navodi Zulum.

Prema prognozi Federalnog meteorološkog zavoda, oblačno vrijeme i kiša očekuju se do subote popodne, kada će doći do postepenog razvedravanja.

 

U nedjelju, s prvim danom jula, usljedit će nešto stabilniji period, a maksimalne temperature dosezat će više od 30 stepeni. No, već sredinom naredne sedmice mogući su lokalni pljuskovi, s tim da temperatura neće padati.

 

Juli mjesec, prema sezonskoj prognozi, trebao bi biti topliji, ali i sa manje padavina od prosjeka. Nešto obilnije padavine u posljednja dva dana pa i danas su zbog svih teških situacija sa poplavama posljednjih godina svojevrstan alarm i poziv na oprez kada je u pitanju nivo vode u jezeru Modrac i eventualno izlijevanje vodotoka na području općine Lukavac.

 

Iz štaba CZ općine Lukavac kažu da u toku dana nije bilo prijava eventualnog izlijevanja vodotoka niti od vijeća MZ niti od strane građana.

 

U preduzeću Spreča odnosno na brani jezera Modrac kažu da je u protekla tri dana palo kiše oko 45 litara po metru kvadratnom, u toku dana vodostaj na brani HA Modrac bio je 198,82 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je nešto viši.

 

Ispust kroz temeljne otvore iznosi 14 m3/s. Situacija je zasada stabilna i pod kontrolom, a obzirom na količinu padavina ovih dana te najvljeni prestanak padavina tokom vikenda onda nema bojaznosti za eventualni preliv vode preko brane iz jezera Modrac.