Naslovna AKTUELNO Preminuo osnivač i trener BK Radnički Muhamed Dervoz

Preminuo osnivač i trener BK Radnički Muhamed Dervoz


Muhamed Dervoz rođen je 1958. godine u Tuzli. Boksom se počeo baviti sa 13 godina a uzor mu je bio Bego Huseljić. Pripadao je plejadi Tuzlanskih boksera poput Fahira Jahića -Šicka, Sejfulaha Hukića, Marijana Beneša, Muradifa Salkića.

Sa 17. godina postao je prvak BIH, a tom se titulom okitio pet puta. Bio je prvak Jugoslavije a u nekoliko navrata okitio se titulom viceprvaka u poluvelter kategoriji. Pored Tuzlanske Slobode boksovao je za  BK Borovo,  BK Partizna iz Beograda, BK Borac iz Čačka i BK Metalac iz Valjeva.

Zvonko Vujin, Jane Bahtijarević i Marijan Beneš njegovi su uzori u zapečku karijere. Imao je preko 250 nastupa a ostvario je preko 200 pobjeda.

2009 godine pokrenuo je incijativu za osnivanje BK Radnički Lukavac. Postao je osnivač i trener voljenog kluba. Nekoliko desetina omladinaca savldalo je bokserske vještine pod palicom Muhameda Dervoza. Na desetine osvojenih medalja i 1. mjesto Federacije BIH 2017 godine učinile su ga dodatno ponosnim.

Tako je  Lukavac ostao bez velikog čovjeka istiniskog sportiste! Posljednji ispračaj Muhameda Dervoza bit će u subotu 26.10.2019 godine ispred Jalske džemije u 12 sati i 45 minuta!