Naslovna AKTUELNO Prestaje obaveza upotrebe zimske opreme u saobraćaju

Prestaje obaveza upotrebe zimske opreme u saobraćajuOd danas – 15. aprila u Bosni i Hercegovini prestaje važenje obavezne upotrebe zimske opreme u saobraćaju.

 

Ipak, neki vozači ne odlučuju se za zamjenu guma nego ostavljaju zimske pneumatike na svojim vozilima, Razlog: Za razliku od obaveze posjedovanja zimske opreme, tokom toplijih mjeseci ne postoji nikakvo ograničenje kada je riječ o automobilskoj obući, pa vozači nastoje “uštedjeti”.

Zapravo, riskiraju da im se ispostavi mnogo skuplji račun. Stručnjaci savjetuju upotrebu ljetnih guma i ističu njihove osjetne prednosti kod izdržljivosti u poređenju sa zimskim gumama. Kod viših temperatura ljetne gume osiguravaju veću sigurnost, poboljšanu upravljivost i prianjanje te manju potrošnju goriva.

 

Ljetne gume imaju veće i kruće blokove gazne površine koje se manje savijaju u zavojima i pri skretanju. Takav koncept gumama osigurava bolje prianjanje i upravljivost te kraći zaustavni put, koji u kritičnim situacijama može biti od odlučujućeg značaja.

 

Razlika u dužini zaustavnog puta između zimske i ljetne gume kod temperatura iznad 15 stepeni Celzijusa može biti i 6-7 metara u korist ljetne gume, što je gotovo petina zaustavnog puta savremenoga automobila (100-0 km/h).

 

Zimske gume – zbog potrebe za postizanjem boljeg trenja na klizavoj podlozi i niskim temperaturama – imaju veći otpor kotrljanju što donosi rast potrošnje goriva, minimalno 15 procenata.

 

Osim smanjenog nivoa sigurnosti i više potrošnje goriva, vozači koji tokom toplijih godišnjih doba ostanu na zimskim gumama moraju računati i na habanje pneumatika.

 

Zimske gume se zbog višeg postotka dodane silike osjetno mekše od ljetnih, pa se na višim temperaturama znatno više troše. To im skraćuje životni vijek, ali i smanjuje sposobnost u zimskim uvjetima.