Naslovna AKTUELNO Pri kraju aktivnosti na izgradnji Centra za autizam u Tuzli

Pri kraju aktivnosti na izgradnji Centra za autizam u Tuzli

Objekat Centra za autizam u Tuzli je u završnoj fazi rekonstrukcije i adaptacije. Kako bi se sagledalo sve što je u proteklim mjesecima urađeno, te počele planirati aktivnosti za narednu godinu Centar su danas posjetili premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, sekretar Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Anto Iljkić, pomoćnik ministra Nurdin Muhamedbegović, bivši ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Admir Hrustanović, te predstavnici Udruženja roditelja djece-osoba sa autizmom „URDOSA“.

 

Podsjećamo za rekonstrukciju i adaptaciju objekta Centra za autizam, Vlada Tuzlanskog kantona je u proteklih godinu i po dana dala doznačila ukupno 676.000,00 KM Udruženju roditelja djece-osoba sa autizmom „URDOSA“. Preuzimanje realizacije ovog projekta od različitih stranih donatora i preuzimanje vođenja cjelokupnog procesa sa Udruženjem roditelja djece-osoba sa autizmom „URDOSA“ rezultiralo je ubrzanim aktivnostima na rješavanju ovog gorućeg problema u Tuzlanskom kantonu.


 

„Roditelji i djeca, te osobe sa autizmom nedvojbeno zavrjeđuju našu pažnju i pružanje prilike da se ravnopravno uključe u sve društvene tokove. Imajući to u vidu mi smo u proteklom periodu uložili maksimalne napore da ovaj objekat što prije privedemo svrsi. Radovi se kako vidimo privode kraju, mi smo i u nacrtu Kantonalnog budžeta za 2021. godinu za opremanje objekta planirali dodatnih 100.000,00 KM. Nakon toga slijedi nam donošenje Zakona o snivanju JU Centar za autizam Tuzla, odnosno osnivanje javne ustanove koja će u ovom objektu ponuditi svoje usluge djeci i osobama sa autizmom. Sve su to aktivnosti koje planiramo realizirati u što skorije vrijeme kako bi Centar bio stavljen na uslugu našoj djeci, njihovim roditeljima, ali i poslužio kao referalni centar ali i naučno – nastavna baza za cijelu Bosnu i Hercegovinu“, rekao je premijer Tulumović.