Naslovna AKTUELNO Prije 37 godina u Sarajevu su otvorene Zimske olimpijske igre

Prije 37 godina u Sarajevu su otvorene Zimske olimpijske igre


Od 8. do 19. februara 1984. godine Sarajevo je bilo centar svijeta i predstavilo se u najboljem svjetlu i pored ekonomske krize koja je zahvatila bivšu Jugoslaviju početkom 80-ih godina prošlog stoljeća.

Sarajevo je na opće iznenađenje dobilo organizaciju XIV Zimskih olimpijskih igara 8. maja 1978. na sjednici Međunarodnog olimpijskog komiteta u Atini u konkurenciji japanskog Sappora i švedskog Göteborga.

 

 

 

 

Od tog momenta Sarajevo je postalo jedno veliko gradilište, a za samo pet godina je sagrađena Zetra, obnovljeni su Skenderija i stadion Koševo, sagrađeno je Olimpijsko selo na Mojmilu… Čitav grad je živio za to.

 

 

 

 

 

Za maskotu je izabran vuk Vučko, čije je legendarno i svugdje prepoznatljivo “Sarajevooooo…” otpjevao Zdravko Čolić.

 

 

 

 

 

Samo dan pred otvaranje igara u Sarajevu nije bilo snijega te je panika počela polako hvatati organizatore. A onda se desilo čudo – snijeg je u noći sa 7. na 8. februar zapadao toliko jako da se na dan održavanja ceremonije otvaranja igara umjesto paljenja topova za pravljenje vještačkog snijega tražila “lopata više” kako bi se višak snijega očistio s ulica i sportskih borilišta.

 

 

 

 

Građani su uz pomoć vojske u ekspresnom roku očistili sva borilišta na Jahorini, Bjelašnici, Igmanu i Trebeviću i doveli ih u savršeno stanje za takmičenja.

 

 

 

 

 

Olimpijski plamen na stadionu Koševo je zapalila Sanda Dubravčić nakon što je prije nje olimpijsku baklju pronijelo 1.599 ljudi.

 

 

 

 

Na igrama je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja, a prvi put se u historiji olimpijskih igara na njima pojavio i jedan afrički skijaš, Lamine Gueye iz Senegala.

 

 

 

 

Čitava bivša Jugoslavija je najveće nade polagala u ski-skakača Primoža Ulagu i skijaša Bojana Križaja, no oni su podbacili, a u heroja je promovisan Jure Franko, koji je osvojio srebro u veleslalomu i na taj način Jugoslaviji donio prvu medalju na zimskim olimpijskim igrama u historiji.

 

 

 

 

Prve zvijezde igara bili su Jayne Torvill i Christopher Dean koji su zahvaljujući nenadmašnoj izvedbi “Bolera” postali prvi i do sada jedini par u historiji koji je dobio savršen skor u umjetničkom klizanju na olimpijskim igrama.

 

 

 

 

Najuspješnije države bile su tadašnji Istočna Njemačka (9 zlatnih, 9 srebrenih i 6 bronzanih medalja) i SSSR (6 zlatnih, 10 srebrenih i 9 bronzanih medalja).

 

 

 

 

Igre, koje su ocijenjene najuspješnije organizovanim do tada, su zatvorene 19. februara u Zetri pred 8.000 posjetilaca uz čuvenu rečenicu Juana Antonija Samarancha “Doviđenja, drago Sarajevo”.

 

 

 

 

Nažalost, samo osam godina kasnije počela je agresija na Bosnu i Hercegovinu, a skoro sva sportska borilišta sa ZOI 1984. su srušena. Neka poput Zetre su obnovljena, dok razrušene bob-staza na Trebeviću i skakaonice na Igmanu ostaju da svjedoče istovremeno o ljepoti te čarobne 1984. godine i svemu ružnom što se desilo osam godina kasnije.