Naslovna AKTUELNO Prije godinu je u helikopterskoj nesreći poginuo Kobe Bryant

Prije godinu je u helikopterskoj nesreći poginuo Kobe Bryant


Vijest koju je prvi objavio američki TMZ proširila se rekordnom brzinom na svih sedam kontinenata.

Isprva su se svi nadali da je “fake news”, no ubrzo je stigla i potvrda iz policije – Kobe Bryant, njegova kćerka Gianna i još sedam osoba su poginuli u helikopterskoj nesreći u Calabasasu, mjestu pored Los Angelesa.

U helikopteru koji je, uprkos gustoj magli, krenuo iz okruga Orange ka akademiji Mamba u mjestu Thousand Oaks, 60-ak kilometara zapadno od centra Los Angelesa, s Kobeom i Giannom su putovali i bejzbolski trener John Altobelli, njegova supruga Keri i kćerka Alyssa, košarkaška trenerica Christina Mauser, mlada košarkašica Payton Chester i njena majka Sarah te pilot Ara Zobayan.

Svih devet osoba je poginulo u udaru u tlo i eksploziji helikoptera.

Od jednog od najboljih košarkaša emotivnim porukama su se oprostili skoro svi veliki svjetski sportisti, a komesar NBA lige Adam Silver je odmah odlučio da nagrada za najkorisnijeg igrača All-Star utakmice nosi Bryantovo ime.

Bryant je također posthumno odmah uvršten u Kuću slavnih.

On je u 20-godišnjoj NBA karijeri postigao 33.643 poena, osvojio pet titula, 18 puta igrao na All-Star susretu, bio MVP lige 2008. godine, a dva puta je osvojio zlato sa SAD-om na Olimpijskim igrama.

I dalje je nepoznat uzrok pada helikoptera Sikorsky S-76B, a američki Nacionalni odbor za sigurnost prijevoza (NTSB) će 9. februara objaviti zaključak o istrazi koja je pokrenuta odmah nakon nesreće.

Pilot Zobayan je konstantno komunicirao s kontrolnim tornjevima, no na posljednja tri javljanja se nije odazvao, nakon čega je helikopter nekontrolisano pao i udario u brdo pri brzini od oko 300 km/h.

Također, ustanovljeno je da pilot Ara Zobayan nije bio pod dejstvom alkohola niti droga.

Kobe i Gianna Bryant su sahranjeni 24. februara u Los Angelesu.