Naslovna AKTUELNO Privatne stomatološke ordinacije u Federaciji BiH bi se mogle otvoriti krajem maja

Privatne stomatološke ordinacije u Federaciji BiH bi se mogle otvoriti krajem maja

Otkako je proglašeno stanje nesreće na području Federacije BiH, stomatološke usluge pružaju ordinacije u Domovima zdravlja, ali samo one koje su hitne. Redakciji portala Klix.ba javili su se građani koji imaju potrebu i za drugim vrstama stomatoloških usluga, ali istakli su da im dodatno otežava to što ne znaju kada bi privatne ordinacije mogle početi s radom.

To smo upitali ministra Mandića koji nam je pojasnio da se krenulo s popuštanjem mjera na području Federacije, ali da se one odvijaju u tri faze. Prva je već uveliko otpočela, druga bi trebala naredne sedmice kada se očekuje da s radom počnu vrtići i gradski prijevoz.

“Dvije sedmice se čeka između faza, tačnije da bi nakon prve trebala biti pokrenuta druga faza neophodno je da prođu dvije sedmice koliko traje i inkubacija jer tek se za taj period može znati šta se uradilo. I ako bude povoljna, a očekujemo da hoće onda idemo u sljedeću fazu jer nije nam cilj da pravimo pogrešne korake. Ako nakon druge bude zadovoljavajuća epidemiološka situacija, u trećoj fazi planiramo da se pokrene otvaranje ugostiteljskih objekata, ali prvenstveno bašti, a s njima i privatnih stomatoloških ordinacija. Taj prijedlog će ministarstvo zdravstva poslati Federalnom štabu naredne sedmice i nadamo se da će ostati povoljna situacija da se to realizuje”, kazao je Mandić.

Upravo zbog toga što je neophodno da se prilikom pokretanja faza nadgleda i epidemiološka situacija, kako je istakao Mandić, nije moguće precizirati tačan datum otvaranja stomatoloških ordinacija osim potvrde da se to očekuje u trećoj fazi popuštanja mjera. Ministar je dodao i to da će se izdati posebne mjere za stomatološke usluge jer je to specifična, ali i trenutno rizična djelatnost.

“Radnici u stomatološkim ordinacijama će morati biti posebno zaštićeni jer je to specifično prije svega što su u dodiru s ustima pacijenata. I sami znate da ne mogu nositi maske kada dođu na stomatološki pregled. S obzirom na to da rukama diraju usta koja su najveći izvor zaraze to je jedna vrsta rizika. Tako da će imati rukavice, vizire i svu drugu potrebnu zaštitu kako bi se spriječila bilo kakva mogućnost infekcije. Nadovezao bih se i na ugostiteljske objekte koji bi u istoj fazi trebali početi s radom i tu nam na ruku ide lijepo vrijeme ne jer će uništiti virus, već što ćemo moći provoditi vani više vremena što je i preporučljivo. Zbog toga će s radom početi prvo bašte kafića”, dodao je.

Ministar Mandić je na kraju naveo da je svjestan i razumije da svi jedva čekaju da ova situacija prođe i da se mjere ukinu, ali kako je dodao, moramo biti strpljivi.

“Ne mogu se sve mjere odjednom popustiti jer onda ništa time nećemo dobiti. Ako smo uspjeli spriječiti stotine žrtava dnevno od koronavirusa u našoj zemlji, onda treba da budemo odgovorni, a ne da se pojedinci opuste čim se neke od mjera ukinu. I nama je cilj da sve ovo bude dobro i da prođe što je prije moguće, ali je najbitnije da u svemu budemo istrajni i disciplinovani, a u skladu s praćenjem epidemiološke situacije ćemo donositi sve odluke”, zaključio je Mandić.