Naslovna AKTUELNO Proces vakcinacije u svijetu: Regija počela masovniju imunizaciju, EU bilježi blagi napredak

Proces vakcinacije u svijetu: Regija počela masovniju imunizaciju, EU bilježi blagi napredak

Svijet polako ulazi u još jedan mjesec u kojem države za cilj imaju vakcinisati što više stanovnika. Do sada je, prema podacima stranice Our World in Data, u svijetu vakcinisano ukupno 4,75 posto populacije, što je i dalje daleko od konačnog cilja.

 

 

 

 

 

 

Za sada se čini kako proces vakcinacije, bar kada je riječ o Evropskoj uniji, i dalje ne napreduje prema očekivanjima brojnih zvaničnika u Briselu.

 

 

 

 

 

Iako se bilježi blagi napredak, zabrana izvoza vakcina iz Indije, a koje su dijelom namijenjene i Evropskoj uniji, svakodnevne turbulencije u vezi s AstraZenecom, koje postaju i više nego neozbiljne, utjecale su na to da Evropska unija trenutno ima izuzetno složenu situaciju kada je riječ o procesu vakcinacije.

 

 

 

 

 

Ko je ostvario najveći napredak u vakcinaciji?

 

 

 

 

 

Prošle sedmice EU je, prema zvaničnim statističkim podacima, vakcinisala oko 12 posto stanovnika, dok ove sedmice taj procenat iznosi 14,2 posto.

Iako postoji vidljiv blagi napredak na papiru, za njega su prije svega zaslužne države poput Estonije, Finske i Mađarske, koje bilježe značajniji napredak u odnosu na prosjek EU. Mađarska je do sada vakcinisala oko 25 posto stanovnika, dok su Finska i Estonija trenutno na 17 posto vakcinisanih.

 

 

 

 

 

U ostalim državama svijeta, pored Izraela koji se nalazi na korak od kolektivnog imuniteta sa 61 posto vakcinisanog stanovništva, značajan sedmični rast bilježe i SAD, Čile te Velika Britanija.

S obzirom na činjenicu da je Urugvaj u Južnoj Americi posljednji započeo proces masovne vakcinacije, ova država je u posljednje dvije sedmice zabilježila rast od 10 posto vakcinisanih te trenutno ima oko 20 posto vakcinisanog stanovništva.

 

 

 

 

 

 

Kada je riječ o revakcinaciji, Izrael je u odnosu na prošlu sedmicu zabilježio rast od 1,4 posto, a značajniji napredak ostvarile su i Velika Britanija i Turska te sada obje države bilježe više od 8 posto revakcinisanih, što je napredak u odnosu na prošlu sedmicu, kada su imali 5,8 odnosno 7,8 posto revakcinisanog stanovništva.

 

 

 

 

 

U regiji počela masovnija imunizacija

 

 

 

 

 

 

Nabavka vakcina putem mehanizama EU, novi dogovor Srbije s Kinom u vezi s nabavkom vakcina te isporuke putem COVAX-a omogućile su državama bivše Jugoslavije da započnu proces masovnije imunizacije stanovnika.

Slovenija je do sada vakcinisala 287.010 osoba, dok je revakcinisano njih 119.205. Prema zvaničnim podacima, najveći broj građana za sada se vakcinisao Pfizerovim i Moderninim vakcinama.

Hrvatska ovih dana također započinje proces masovnije vakcinacije, a prvi na redu za taj poduhvat su građani Zagreba. Međutim, vlast u susjednoj državi i dalje ima veliki problem s građanima koji ne žele vakcinaciju, što je još više došlo do izražaja nakon problema u vezi s AstraZenecom.

Prema anketi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, oko 25 posto građana Hrvatske uopće ne želi vakcinaciju ni po kojem osnovu, dok njih 10-15 posto i dalje nije sigurno da li će se vakcinisati.

Sjeverna Makedonija također je država regije koja je u posljednjih nekoliko dana počela provoditi proces masovne imunizacije. Pored vakcina iz COVAX mehanizma, u ovu državu stigla je i nova donacija iz Srbije od 20.000 doza Sputnik V vakcina, a vlasti Srbije u narednom periodu isporučit će još 20.000 doza Sjevernoj Makedoniji.

Kosovu je 28. marta putem COVAX mehanizma isporučen prvi kontingent od 24.000 doza AstraZenecine vakcine, čime je omogućena masovnija imunizacija prije svega zdravstvenih radnika te osoba starijih od 80 godina.

Crna Gora je prije nekoliko dana započela masovniju imunizaciju, a među prioritetnim skupinama našli su se i radnici u sektoru medija. Ministrica zdravstva Crne Gore Jelena Borovinić Bojović izjavila je kako će u ovu državu oko 20. aprila stići i 200.000 doza Sinopharmovih vakcina, čime bi se proces imunizacije trebao znatno ubrzati.

Srbija, iako je kao i mnoge druge države naišla na brojne probleme u poodmakloj fazi procesa vakcinacije, i dalje predvodi regiju sa 21,7 posto vakcinisanih, a da bi motivirao građane na vakcinaciju, jučer je ovu građansku dužnost obavio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Također, vlasti u Srbiji su navele kako imaju u planu do kraja aprila vakcinisati još 500.000 državljana.

 

 

 

 

 

 

COVAX na svjetskoj turneji

 

 

 

 

 

 

Program Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Gavija tzv. COVAX mehanizam, od prošle sedmice također je zabilježio napredak. Do danas je ukupno 37 miliona doza isporučeno u 90 zemalja svijeta.

Posljednje države koje su dobile vakcine iz ovog programa su Istočni Timor i Iran. Mala otočna država je od COVAX-a dobila 24.000 doza AstraZenece, dok je Iran kroz svoju prvu pošiljku vakcina putem ovog mehanizma dobio 700.200 doza od ukupno 3 miliona naručenih doza putem mehanizma WHO-a.