Naslovna AKTUELNO Pročitajte koje su vam namirnice potrebne tokom izolacije

Pročitajte koje su vam namirnice potrebne tokom izolacije

U jeku epidemije koronavirusa svjesni smo kako je pravilna priprema i pridržavanje zdravstvenih smjernica pola zdravlja. Kao mjera prevencije širenja virusa, mnogi su građani stavljeni u izolaciju ili su se sami odlučili na istu. U nastavku otkrivamo kako se što bolje pripremiti za kućnu izolaciju, te koje namirnice treba odabrat.

 

Koronavirus se nemilosrdno širi Evropom te je doveo do toga da su u mnogim zemljama podignute mjere opreza kako bi se suzbilo njegovo širenje. Jedna od mjera je odlazak u samoinicijativnu ili nametnutu karantinu u slučaju povećanog rizika od obolijevanja.


 

Koje namirnice odabrati?

 

Za početak, važno je opskrbiti se osnovnim kuhinjskim namirnicama: brašnom, soli, šećerom i uljem. Uz njih neka se nađu jaja (minimalno 20 komada) i trajno mlijeko. Navedene sastojke možeš koristiti kako bi napravila domaći hljeb ili pecivo, a u zalihu je dobro uključiti tost ili dvopek. Od preostalih namirnica korisno je obnoviti zalihu pašteta, mesnih doručaka i konzervisane ribe, poput tuna i srdela.

 

Meso

 

Što se mesa tiče, mljeveno meso je iznimno zahvalno budući da je pogodno za izradu različitih jela. Uz njega, u zamrzivaču se mogu naći i piletina te zamrznuti riblji proizvodi. Što se povrća tiče, opskrbi se dvjema namirnicama koje se vrlo jednostavno skladište, krompirom i grahom te onim koje je već prethodno smrznuto, poput mrkve i graška.

 

Higijenske potrepštine

 

Obnovi zalihu higijenskih potrepština. Provjeri imaš li dovoljno higijenskih proizvoda u domaćinstvu poput sapuna, sredstva za čišćenje ruku, toaletnog papira, ženskih proizvoda za njegu. Također, provjeri da li su tvoje zalihe sredstava za čišćenje na minimumu. Ako jesu pravo je vrijeme da ih obnoviš!

 

Ako ti je propisano redovno uzimanje lijekova obavezno se opskrbi dovoljnom količinom istih. Također, provjeri stanje svoje kutije prve pomoći, te je na vrijeme opskrbi potrebnim sitnicama poput gaza, zavoja i flastera.