Naslovna AKTUELNO Produžen moratorij na obavezu otplate kredita

Produžen moratorij na obavezu otplate kredita

Veliki je broj onih koji očekuju da će moratorij na otplate kredita biti produžen za još šest mjeseci. Konačnu odluku o tome donijet će ovog ponedjeljka Upravni odbor Agencije za bankarstvo. Brojni građani koji su kreditno zaduženi, ali i privrednici s nestrpljenjem čekaju ovu odluku jer nisu u mogućnosti zbog pandemije uredno servisirati svoje obaveze. Konačno riješenje je stabilna ekonomska politika a do tada, život na kredit – bh. svakodnevnica.

 

Edin Pašić je kreditno zadužen već desetak godina, skoro još isto toliko mu je ostalo da izmiri svoje obaveze. Tromjesečni moratorij u vrijeme pandemije koronavirusa umnogome mu je, kaže, olakašao svakodnevnicu.

 

– Pomoglo je to mnogima, pa i meni, jer sam imao pored korone i nekih porodičnih situacija gdje je novac uvijek bio potreban, tako da je to dobro došlo – kaže on.

 

Krediti su nužno zlo, ali i bosanskohercegovačka svakodnevnica. I Mirza Mušić je kreditno zadužen, ali o moratoriju ne razmišlja.

 

– Lično mi odgoda ne znači mnogo, opet ga moram otplatiti. Kao i mnogi, jedva čekam da se riješim kredita. U situaciji sam da ga otplaćujem, a ljudima koje je korona više pogodila nego meni vjerujem da će dobro doći – kaže Mirza.

 

Da je pandemija zadala finansijske glavobolje građananima, ali i privrednicima govore i podaci Agencije za bankarstvo Federacije. Naime, od početka aprila do 10. augusta za aktivaciju moratorija kod banaka ukupno se prijavilo 54.913 korisnika kredita. Moratorij bi trebao bi biti produžen.

 

– Predvidjeli smo u novoj odluci da ćemo omogućiti produženje moratorija za dodatnih šest mjeseci, od septembra, nakon što odluka stupi na snagu. To su najznačajnije stvari. Ima još puno stvari koje smo donijeli. Također smo predvidjeli mogućnost grejs perioda od 12 mjeseci za privredne grane koje su direktno najviše pogođene pandemijom koronavirusa – ističe Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

 

A među onima koji su najviše pogođeni su hotelijeri i turističke agencije. I dok oni očekuju konkretnu pomoć države, struka kaže da moratorij nije rješenje problema.

 

– Bankarski sektor je spreman napraviti moratorij, s tim da trebamo znati da je moratorij samo kupovanje vremena, nije rješenje problema. Rješavanje problema je tek prestankom zdravstvene krize i vidjet ćemo na koji način i koliko dugo ćemo se izvlačiti iz ovog ambjenta – kaže Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.

 

Prije ili kasnije kredit se vratiti mora. S obzirom na to da jesen i zima donose nove izazove građani bi u narednom periodu trebali biti oprezni prilikom podizanja kredita. U svakom slučaju, produženje mogućnosti korištenja odgode plaćanja kredita je spas za veliki broj građana i privrednih subjekata. Međutim, ono što je najvažnije i prijeko potrebno jesu ekonomske mjere i konkretni potezi u budućnsti da građanima i subjektima moratoriji ne trebaju, dakle, stabilna ekonomska politika u doba korone.

 

 

(Izvor:Federalna.ba)