Naslovna AKTUELNO Prognoza: Bez promjena vremena u narednim sedmicama

Prognoza: Bez promjena vremena u narednim sedmicamaPred nam je još jedna nadprosječno topla sedmica. U Bosni i Hercegovini se očekuje sunčano vrijeme, uz umjereni razvoj oblačnosti sredinom dana u centralnim i sjevernim područjima. U Bosni, noć i jutra će biti nešto svježija, a svježinu će uslovljavati i slab do umjeren vjetar sjevernog smjera, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

 

Kako navode meteorolozi, pretežno sunčano i ugodno toplo očekuje se i na planinama s maksimalnim temperaturama i iznad 22 stepena. Jutarnje temperature zraka tokom sedmice u Bosni prognoziraju se između 13°C i 18°C, a na jugu zemlje od 17 do 24°C. Maksimalne dnevne temperature u središnjim i sjevernim područjima očekuju se između 26°C i 32°C. Na jugu nešto toplije uz najvišu temperaturu do 34°C.

 

Pogledom na dostupne i sinoptičke karte uočava se, kako se vremenske prilike neće znatnije promijeniti do kraja ovog, ali i početkom sljedećeg mjeseca. Početkom augusta moguće su nešto malo niže maksimalne temperature zraka uz blago povećanje oblačnosti. Izgledi za kišu u ovom periodu su mali.

 

Jutarnje temperature zraka kretat će se u rasponu od 12°C do 17°C u Bosni, a na jugu zemlje do 23°C.  Temperature zraka tokom dana u Bosni bit će od 24°C do 30°C, a u Hercegovini do 32°C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.