Naslovna AKTUELNO Prognoza zimske sezone u Evropi: Malo snijega i puno oluja

Prognoza zimske sezone u Evropi: Malo snijega i puno oluja

Predstojeća zimska sezona će biti dosta drugačija od prošle zime, pokazuje sezonska prognoza koju je objavio svjetski meteorološki servis AccuWeather.

 

 


Iako je neizvjesno kako će se pandemija razvijati u narednim mjesecima, barem je kroz prognozu tima meteorologa AccuWeathera jasnije kakvo vrijeme Evropljani mogu očekivati u narednim mjesecima.

 

 

Na prijelazu s jeseni na zimu predviđa se da će se oluja pomjerati prema jugu Evrope, gdje će se kretati Sredozemnim morem.

 

 

“Mislim da će u poređenju s onim što smo imali ranijih godina u Španiji, Portugalu i južnoj Francuskoj biti puno olujnije”, rekao je meteorolog Alan Reppert koji predviđa da će oluje ugroziti živote i imovinu u cijeloj južnoj regiji Evrope.

 

 

Neki od većih evropskih gradova koje ove zime očekuju olujniji vremenski uvjeti su Lisabon, Portugal, Madrid, Barcelona, Nica, Rim, Atina i Bukurešt.
AccuWeather navodi da bi se kišno i olujno vrijeme moglo pomjeriti i prema Balkanu, što će rezultirati povećanim rizikom od poplava, posebno na zapadu Balkana i u sjevernoj italiji.

 

S druge strane, prognoziraju se orkanske bure u Hrvatskoj te na istoku Italije.
Uprkos najavama olujne zime na jugu Evrope, to ne znači dobre vijesti za ljubitelje snijega u ovoj regiji.

 

Snijeg bi u pojedinim dijelovima Evrope trebao početi padati u decembru, ali tek će januar i februar donijeti malo veće količine bijelog pokrivača. Iako su se već počela otvarati veća evropska skijališta, meteorolozi AccuWeathera predviđaju da većinu njih očekuju loši uslovi zbog manjka snijega.