Naslovna AKTUELNO Projekat „Škole za 21. vijek“: Bolje šanse za lični napredak i buduće...

Projekat „Škole za 21. vijek“: Bolje šanse za lični napredak i buduće zaposlenje


Tokom dvije godine regionalnog programa „Škole za 21. vijek“ koji sprovodi British Council sa ciljem da doprinese razvoju kritičkog mišljenja, rješavanja problema i programiranja kod milion učenika uzrasta od 10 do 15 godina širom zapadnog Balkana, u Bosni i Hercegovini je donirano 9240 micro:bit uređaja i, za primjenu novih vještina i tehnika u nastavi, obučeno više od 1600 nastavnika i 373 direktora škola. Ovo su samo neki od rezultata trenutno najvećeg obrazovnog programa u regionu objavljenih povodom Međunarodnog dana obrazovanja.

 

 

Projekat „Škole za 21. vijek“ i u trećoj godini rada nastavlja da pruža podršku obrazovnim sistemima u regionu i omogućava učenicima da ovladaju vještinama koje će im obezbjediti bolje šanse za lični napredak i buduće zaposlenje.

 

„Pred svima nama je danas veliki izazov da djecu pripremimo za poslove koji možda još uvijek i ne postoje. Zbog toga je ključno ne samo da  ih digitalno opismenimo, već i da ih podučimo vještinama kritičkog i kreativnog razmišljanja neophodnih za konkurentnost na tržištu rada. Da bismo to i postigli donirali smo napredne džepne programibilne micro:bit uređaje osnovnim školama, na kojima programiranje uče djeca iz najrazvijenijih zemalja, ali i pripremili obuke za nastavnike i direktore škola koje su mnogi od njih uspješno završili – istakao je Peter Brown, direktor British Council-a za Zapadni Balkan i dodao: „Zahvalnost dugujemo i ministarstvima obrazovanja koji su prepoznali značaj projekta za unapređenje obrazovnog sistema i pružili punu podršku u realizaciji. Četvrta industrijska revolucija se upravo dešava i svi mi zajedno moramo pripremiti djecu za pametnu budućnost.“

 

Trogodišnji regionalni program „Škole za 21. vijek“  sprovodi British Council, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva vrijedan je 10 miliona funti i obuhvatit će sve osnovne škole regiona i čak milion učenika naučiti vještinama neophodnim za buduća zanimanja.

 

U cilju unapređenja nastavne prakse programom su predviđene i trodnevneobuke za određen broj nastavnika iz svake škole, kao i dvodnevno usavršavanje za direktore škola.

 

Tehnike i vještine iz oblasti kritičkog mišljenja i rješavanja problema, kao i donirani uređaji mogu se primjenjivati u okviru bilo kog nastavnog predmeta, ne samo na časovima informatike. Dodatno, programom se podstiče i osnivanje koding-klubova kao vannastavne aktivnosti u svakoj od škola koje učestvuju u programu. Mnoge učenice su uspješne članice koding-klubova te postižu sjajne rezultate na Takmičenjima u programiranju.U okviru programa „Škole za 21. vijek“ organizuju se i Takmičenja  iz programiranja uz primjenu micro:bit uređaja na državnom i regionalnom nivou gdje učenici imaju priliku da prikažu usvojene vještine rješavanja problema iz svog okruženja i tom prilikom osvoje vrijedne nagrade. Do sada je održano jedno regionalno takmičenje, dok su u Bosni i Hercegovini održana dva  državna takmičenja.