Naslovna Istaknuto Prošla godina izuzetno loša za pčelare u BiH

Prošla godina izuzetno loša za pčelare u BiH

 

Prošla godina, zbog nestašice meda, ocijenjena je najgorom u posljednjih 50 godina. Neki problemi domaćih proizvođača meda su riješeni, za neke postoji volja za rješenje, ali nedostatak zakonske regulative, ogromne količine lažnog meda na tržištu, ali i administrativne prepreke, još brinu pčelare.

 

“Neophodno je donošenje novog Pravilnika o ocjenjivanju kvaliteta meda jer je to najbolji način da se zaštitimo od patvorenog meda koji se pojavljuje na tržištu. Mi trenutno imamo oko 182 hiljade registrovanih pčelara, a realno u Federaciji ima oko 350 hiljada pčelara. Godišnja proizvodnja meda je otprilike hiljadu do dvije tona, a toliko i uvezemo, što znači da ima prostora da se ulaže i razvija ova oblast, ukoliko se omoguće pčelarima bolji uslovi, čime bi i veći broj njih registrovao svoj obrt”, kazao nam je Rehad Deljo, predsjednik Saveza pčelara FBiH.

 

Značajnija podrška federalnih i kantonalnih institucija, ali i lokalnih zajednica, u zaštiti domaće proizvodnje, je imperativ, poručuju iz Saveza pčelara FBiH.

 

“Mi u ukupnoj proizvodnji hrane učestvujemo sa 2.5 do 2.7 %, u FBiH. To znači da je proizvedena vrijednost oko 40 miliona godišnje. To je značajna cifra i tu imamo prostora, ali toliko i uvozimo”, kazao je Sejo Deljo, predsjednik Saveza pčelara FBiH.

 

 

Još jedan od problema koje je Deljo istakao je nedovoljna, odnosno loša edukacija i zaštita domaće proizvodnje, a ograničavajući faktor im je i borba protiv zaraznih bolesti, te je istakao kako se ozbiljna pažnja treba posvetiti i oprašivanju.

 

 

Upozoreno je i na povećane količine meda sumnjivog porijekla na tržištu, koji ne ispunjava uslove za ljudsku upotrebu, što treba da alarmira inspekcijske službe, navode upućeni.

 

Deljo kaže kako su pčelari dobili obećanje da će poticajna politika ove godine biti 101 milion KM, a do sada je to bilo 87 miliona, što je značajno povećanje, te očekuju da bi se u narednom periodu mogao povećati i broj pčelara.

 

“U ovoj godini čeka nas mnogo posla, donošenje novog Pravilnika o ocjenjivanju meda, ali i obezbjeđivanje dodatne podrške kojom ćemo podržati rad pčelara. Dva proizvođača imaju licence za izvoz u zemlje EU, a siguran sam da će broj zemalja koje će pokazati interes za domaćim medom iz BiH biti još veći”, kazao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić.

 

Deljo očekuje da će, uz donošenje novog pravilnika, povećanje poticaja i bolje uslove na tržištu, stanje u pčelarstvu u Federaciji BiH biti znatno bolje, a nada se i da će ih vremenske prilike poslužiti i da će ova godina biti dosta bolja od prethodne.