Naslovna AKTUELNO Protokola za suzbijanje prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece će biti primjenjivan...

Protokola za suzbijanje prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece će biti primjenjivan u općini Lukavac (VIDEO)


Prema preliminarnim podacima Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine, Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima, u 2020. godini u BiH identifikovano je ukupno 70 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, saopćio je “World Vision Bosnia and Herzegovina”.

 

Od ukupnog broja potencijalnih žrtava trgovine ljudima, u 2020. godini 35 je djece. Djeca se najčešće ekploatišu u svrhu prosjačenja, te je od ukupnog broja potencijalnih žrtava trgovine ljudima evidentirano 38 slučajeva prosjačenja, 17 slučajeva seksualnog iskorištavanja i 15 slučajeva drugih oblika trgovine ljudima.

 

U cilju poboljšanja koordinacije relevantnih institucija i organizacija, “World Vision BiH” organizovao je prvi koordinacijski sastanak Državnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima i koordinatora entiteta, kantona i Brčko distrikta.

 

Svjesni potrebe jačanja sistema reagovanja u slučajevima eksploatacije djece “World Vision BiH” je započeo proces izrade i usvajanja Protokola za suzbijanje prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece kako bi se ojačao referalni mehanizam na lokalnom nivou.

 

Pomenuti protokol nedavno je potpisala i Općina Lukavac. Kako se navodi u ovom dokumentu sve propisane aktivnosti nadležnih organa moraju biti poduzete u najboljem interesu djeteta i uz najveću brigu i zaštitu koja je prijeko potrebna za dobrobit djeteta, uzimajući u obzir mišljenje djeteta koje se cijeni prema uzrastu i dobi.

 

Do kraja 2022. godine je predviđeno usvajanje Protokola u 30 općina.

 

Preporučujemo video prilog Alema Meškovića:

 

 

 

(RTV Lukavac)