Naslovna AKTUELNO Provedeni izbori u Islamskoj zajednici BiH (VIDEO)

Provedeni izbori u Islamskoj zajednici BiH (VIDEO)

Svake 4 godine u okviru IZ u BiH se provode izbori za nivo sabora , skupštine medžlisa i džematske odbore u okviru svih medžlisa u našoj zemlji.

 

“Izbori u Islamskoj zajednici su važni kako za zajednicu tako i za njene članova zato što na taj način svojom voljom biramo ljude koji treba da nas predstavljaju u tijelima i organima Islamske zajednice. Ovo je jedan zaista demokratski proces i zavidan stepen do koga je Islamska zajednica došla dugim nizom godina, možemo kazati decenija pa i više od stoljeća. Smatram da ovu praksu treba sačuvati, razvijati i unaprjeđivati što je vrlo bitno jer na ovaj način svaki musliman, član naše Zajednice, može iskazati svoju volju, može biti biran ali i birati druge za koje smatra da mogu ponijeti emanet predstavljanja muslimana u Zajednici i očuvanja našeg prije svega vjerskog identiteta ali i naše povezanosti sa tlom i nacionalnim bićem nas Bošnjaka muslimana u Bosni i Hercegovini. Upravo zbog toga važno je stalno razvijati svijest o potrebi da se učestvuje u izborima i da se ta demokratska volja našeg naroda stalno unapređuje”, istaknuo je reisu-l-ulema IZ BiH Husein ef. Kavazović. Kavazović te naglasio da očekuje snažnije učešće mladih ali ženskog dijela muslimanske populacije u našoj zemlji, kada je riječ o aktivnostima u organima Islamske zajednice BiH. 

Aktivno biračko pravo (osoba koja može glasati) u Islamskoj zajednici imao je svaki njezin član koji je navršio osamnaest godina života.

 

Na području Medžlisa IZ Puračić u Lukavcu su održani izbori u 24 džematska odbora. U džematima su birani članovi džematskih odbora, od ukupnog broja predloženih kandidata izabrano je njih po 6 što, će uz mjesnog imama u naredne 4 godine činiti rukovodstvo džemata. Isto tako su birani novi članovi skupštine Medžlisa IZ Puračić i to u džematima do 300 članova po jedan član, a tamo gdje je preko 300 članova birana su po dva člana.

 

Medžlis IZ Puračić je dobio nova 44 člana skupštine, koji će na sjednici, u subotu,22. decembra izabrati novi saziv Izvršnog odbora od 12 članova, koji će uz glavnog imama činiti tijelo koje će voditi Medžlis IZ Puračić u naredne 4 godine.

 

Na ovim izborima birani su i delegati za tijelo koje će u nedjelju, 23. decembra 2018. godine održati u svim izbornim okruzima izbore za članove Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.