Naslovna AKTUELNO Provode se izbori u u Islamskoj zajednici BiH

Provode se izbori u u Islamskoj zajednici BiH

Reisu-l-ulema je glasao u Carevoj džamiji u Sarajevu, na izborima za nivo džemata na kojima se biraju članovi džematskog odbora, zastupnici džemata u skupštinu medžlisa i izborno tijelo koje bira sabornike, piše MINA.

 

Ovom prilikom reisu-l-ulema Kavazović je kazao da su izbori u Islamskoj zajednici važni kako za zajednicu tako i za njene članove zato što se na taj način svojom voljom biraju ljudi koji treba da predstavljaju sve u tijelima i organima Islamske zajednice. 

“Ovo je jedan zaista demokratski proces i zavidan stepen do koga je Islamska zajednica došla dugim nizom godina, možemo kazati decenija pa i više od stoljeća. Smatram da ovu praksu treba sačuvati, razvijati i unaprjeđivati što je vrlo bitno jer na ovaj način svaki musliman, član naše Zajednice, može iskazati svoju volju, može biti biran ali i birati druge za koje smatra da mogu ponijeti emanet predstavljanja muslimana u Zajednici i očuvanja našeg prije svega vjerskog identiteta ali i naše povezanosti sa tlom i nacionalnim bićem nas Bošnjaka muslimana u Bosni i Hercegovini. Upravo zbog toga važno je stalno razvijati svijest o potrebi da se učestvuje u izborima i da se ta demokratska volja našeg naroda stalno unapređuje”, istaknuo je reisu-l-ulema Kavazović.

 

Vjernici će danas moći u svojim matičnim džematima glasati do 19 sati, a s obzirom da je petak, mnogi mogu iskoristiti odlazak na džuma-namaz i realizirati ovo svoje pravo i obavezu. Aktivno biračko pravo (osoba koja može glasati) u Islamskoj zajednici ima svaki njezin član koji je navršio osamnaest godina života.

 

U subotu 22. decembra 2018. godine održat će se izborne skupštine medžlisa za izbor članova izvršnih odbora medžlisa.

 

U nedjelju 23. decembra 2018. godine održat će se u svim izbornim okruzima izbori za članove Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.