Naslovna AKTUELNO Prva grupa ovogodišnjih hadžija otputovala u Medinu (VIDEO)

Prva grupa ovogodišnjih hadžija otputovala u Medinu (VIDEO)Avion s prvom grupom hadžija iz Bosne i Hercegovine jutros je poletio s Međunarodnog aerodroma Sarajevo za Medinu. Polasku je prethodilo okupljanje u džamiji “Kralj Fahd” u Sarajevu, gdje je zajedničku ikrar dovu proučio izaslanik sarajevskog muftije Abdulgafar ef. Velić.

 

Zajedničkoj ikrar dovi za prvu grupu ovogodišnjih hadžija prisustvovao je i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

 

Reisu-l-ulema je pozvao buduće hadžije da svojim ponašanjem na svakom koraku pokažu, prije svega, skrušenost, da se posvete ibadetu i da prezentiraju islam onako kako je to činio i “naš Poslanik i kako to od nas traži naš Gospodar”.

 

Iz Sarajeva će danas ka Medini poletjeti još dva aviona s hadžijama iz Banjalučkog, Goraždanskog i dijela Bihaćkog muftijstva.

 

Lukavačke hadžije, njih 24, na put će krenuti 31. jula, kada su planirana tri leta za preostali dio hadžija iz Zeničkog muftijstva, zatim hadžije iz Tuzlanskog muftijstva i dio hadžija iz Travničkog muftijstva.

 

Ovim povodom u MIZ Puračić upriličen je prijem i  konsultativni sastanak.

 

Prijem je upriličio Zijad ef. Vehabović, koji je  iskoristio  priliku i buduće hadžije posavjetovao kako i na koji način se ponašati na Hadžu, šta mogu očekivati, te im prenio svoja vrijedna iskustva.

 

Ovom prilikom istaknuto je kako je MIZ Puračić u Lukavcu jedan od medžlisa u cijeloj BiH koji ove godine šalje najviše budućih hadžija i hadžinica.

 

Preporučujemo video prilog Suade Imamović.

 

(RTV Lukavac)