Naslovna AKTUELNO Prvi zaraženi od koronavirusa u BiH izliječen

Prvi zaraženi od koronavirusa u BiH izliječen

Početkom marta zabilježen je prvi slučaj koronavirusa u BiH u Banjoj Luci, da bi samo dvije sedmice kasnije bilo potvrđeno da je prvi oboljeli uspješno izliječen. On je za VOA objasnio kako u početku nije mogao zamisliti da će se situacija razviti koliko jeste do sada. Prema njegovim riječima, kada se vratio iz Italije krajem februara, govorilo se o virusu, ali svi su bez problema putovali i išli na posao.

“Niko nije mogao pretpostaviti da će se ovo desiti”, objasnio je, dodavši i kako su njegovi simptomi bili skoro zanemarivi – jedan dan je imao blago povišenu temperaturu: “Nisam bio uplašen upravo zbog toga što nisam imao ozbiljne simptome. Najviše me bilo strah da li sam prenio virus na nekoga”.

 

Dodao je kako savjetuje građanima da se obavezno pridržavaju mjera i savjeta koje su im dali epidemiolozi i zdravstveni radnici.


 

“Ja sam zahvalan ljekarima i medicinskim radnicima koji su od samog početka bili na visini zadatka. Nisam imao terapiju jer nisam imao ozbiljne simptome. Pio sam samo po neki paracetamol, a u bolnici sam proveo osam dana u potpunoj izolaciji, a zatim deset dana u kućnoj izolaciji. Kući sam pušten nakon što sam bio negativan na sva tri obavljena testa”, objasnio je.

 

Istakao je kako je teško biti prvi zaraženi, ali i kako je sretan što je nulti klaster zatvoren.

 

“U Italiji je situacija dramatična i nadam se da kod nas to neće da se desi. Vjerujem u naš zdravstveni sistem i da imamo stručne, sposobne i odgovorne ljude, ali moramo da im pomognemo i uradimo što je do nas, ovo je borba svih nas i neophodno je da svi damo svoj doprinos”, objasnio je na koncu, dodavši kako u Italiji radi već 20 godina, ali i kako je sada u redovnom kontaktu sa prijateljima koji tamo žive.

 

Podsjećamo, u BiH je trenutno 90 zaraženih, a dvoje izliječenih od koronavirusa. Građani se mole da se pridržavaju pravila Kriznog štaba: izbjegavajte direktni fizički kontakt s drugim ljudima, držite distancu od minimalno jednog metra razdaljine, ne napuštajte kuću ako za to nemate potrebe i održavajte higijenu.