Naslovna AKTUELNO Prvi maj podsjeća na radnička prava koja su s mukom ostvarena

Prvi maj podsjeća na radnička prava koja su s mukom ostvarena

Prvi maj podsjeća na radnička prava koja su s mukom ostvarena prije više od stotinu godina. Tradicionalno, većina građana ovaj praznik provodi u prirodi u krugu porodice i prijatelja. Pored onih koji međunarodni praznik  odluče provesti u prirodi, ima i onih koji iskoriste slobodne dane i popuste turističkih agencija, te prvomajske praznike provedu na nekim turističkim destinacijama.

 

I dok jedni odmaraju bilo u prirodi ili na nekom putovanju, drugi su najavili proteste.

 

Sindikat solidarnosti TK sutra će u Tuzli upriličiti prvomajski protest kako bi se ukazalo na katastrofalno stanje u Bosni i Hercegovini. Iz ovog sindikata poručuju da nije vrijeme za slavlje, već za proteste, jer su radnici u BiH robovi.

 

Okupljanje građana će biti upriličeno sutra u 11 sati ispred platoa zgrade Soda So u Tuzli, nekadašnjeg sjedišta Vlade Tuzlanskog kantona koja je s vlasti svrgnuta 2014. godine u vrijeme masovnih demonstracija. Iz Sindikata solidarnosti TK kažu da je danas stanje znatno lošije nego te godine kada je i zapaljena grada Soda So.

 

Jedini ćemo u BiH obilježavati 1. maj na ovakav način, a kada je riječ o odzivu građana, moram reći da to neće biti naša sramota. Koliko god da dođe mi ćemo biti tu, ali to će biti sramota onih koji na Facebooku iskazuju svoju snagu, umjesto da dođu na proteste i na takav način pokušamo promijeniti stanje.

 

Sindikat solidarnosti sutra će jedini u BiH podići svog glas protiv trenutnog stanja u državi, a za sve učesnike pored prigodnog programa bit će upriličeno i posluživanje graha.

 

Za razliku od ranijih godina sada učesnici protesta neće ići ispred trenutnog sjedišta Vlade Tuzlanskog kantona, s obzirom na to da je 1. maj neradni dan u BiH.

 

U ime Općine Lukavac i u svoje lično ime Općinski načelnik dr.sc. Edin Delić upućuje najiskrenije čestitke svim građankama i građanima općine Lukavac povodom Prvog maja – praznika rada.

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu dana 1. maja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmoro je radnika osuđeno na smrt.

Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osamsatnim radnim vremenom.

  1. maj se kao Međunarodni praznik rada obilježava od 1889. godine.

Ovom prilikom, pozivaju se svi građani općine Lukavac da svojim prisustvom uveličaju tradicionalni Prvomajski uranak.

 

Prvomajski uranak bit će upriličen na Trgu bremena, ispred caffe bara Hollywood 01.maja u 06:30h.

 

Uz kafu, čaj i simboličnu podjelu crvenih karanfila kao simbola radničke borbe obilježit će se 1.maj, praznik rada, radničke borbe, solidarnosti, poštovanja dostojanstva rada i radnika, borbe za radnička i ljudska prava, kao i socijalnih i ekonomskih uspjeha radničke klase i sindikalnog pokreta.

 

Sretan 1.maj – Međunarodni praznik rada!

 

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavijestilo je javnost da su neradni dani u Federaciji Bosne i Hercegovine srijeda i četvrtak, odnosno 1. i 2. svibanj.

 

U dane praznika poslodavci, ustanove, organi i druge pravne osobe ne rade, rekli su iz Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

 

Ove godine, prvi maj kako najavjuju iz FHMZ BiH bit će kišovit sa pljuskovima a na većim nadmorskim visinama sa snijegom.

 

U odnosu na prošlu sedmicu temperature zraka bit će znatno niže, a u planinskim predjelama nije isključena pojava mraza. Jutarnje temperature zraka prognoziraju se između 3 i 8, na jugu zemlje do 11, a maksimalne dnevne očkuju se do 15 stepeni.

 

Stabilizacija vremenskih prilika očekuje se u periodu od 6. do 8. maja u vidu sunčanijeg i toplijeg vremena u odnosu na početak mjeseca.Bez obzira na vremenske prilike  tokom praznika rada, ono što će obradovatai učenike jeste informacija da  osnovne i srednje škole sa područja Tuzlanskog kantona neće izvoditi redovnu nastavu od srijede do ponedjeljka, zbog prvomajskih praznika.