Naslovna AKTUELNO Psi tokom zime trebaju posebni njegu

Psi tokom zime trebaju posebni njegu

Tokom hladnih i snježnih zimskih dana pas nikada ne smije biti bez nadzora vlasnika, a to što ima dlaku ne znači da je potpuno otporan za hladnoću i snijeg! Stoga psi tokom zime također trebaju posebnu brigu i njegu vlasnika.
Mnogi vlasnici pasa ne znaju da sol koja se koristi za otapanje snijega i leda na ulicama i trotoarima uzrokuje jako isušivanje kože, što često uzrokuje upalu i raspukline na mekušima šapa kod pasa. Psi nakon povratka iz šetnje svakako će lizati šape kako bi se oslobodili neugodnog osjećaja uzrokovanog solju. Međutim, lizanjem se ova sol unosi u organizam, a posljedica je ozbiljan probavni poremećaj uz pojavu povraćanja i proljeva, a sol jednako uzrokuje oštećenje sluznice jednjaka i želuca kao i oštećenje kože na šapama, dok hemijska sredstva mogu uzrokovati ozbiljno trovanje. Kako bi se izbjegla ova neugodna i bolna stanja, preporučuje se zaštita šapa koju postižemo primjenom odgovarajućeg balzama za njegu šapa tijekom zimskih mjeseci. Nakon šetnje potrebno je dobro oprati šape, naročito područje između prstiju, te dobro osušiti ručnikom.
Dlaka između prstiju i mekuši mora se tokom zime redovno skraćivati. Naime, ako je dlaka (pre)dugačka, tada se snijeg i led vrlo lako i brzo slijepe za nju stvarajući pri tome malene ledeno-snježne kuglice koje se čvrsto drže za dlaku. One životinji uzrokuju nelagodu prilikom kretanja i teško ih je odstraniti. Štoviše, dugačka dlaka između prstiju i mekuši smanjuje stezanje (mišića), pa se pas lakše posklizne, pri čemu se može ozlijediti. U zimskim mjesecima važno je kontrolisati i dužinu noktiju, jer (pre)dugački nokti također smanjuju stezanje mišića prisiljavajući psa na nepravilan hod, pri čemu su prsti rašireni. A što je prostor između prstiju veći, više snijega, leda i soli će se “ugurati” između njih. Mnogi vlasnici pasa primjećuju da njihovi ljubimci tokom hladnih zimskih mjeseci imaju pojačani apetit, pa stoga više jedu. No, potreban je oprez, a vlasnik ima dvije mogućnosti: Ljubimcu povećati obrok, što znači povećati dnevni unos hrane, odnosno kalorija u organizam. No, tada je potrebno psu omogućiti više kretanja, jer u protivnom će na proljeće radi povećane tjelesne težine morati na dijetalnu ishranu uz obavezan novi režim kretanja i vježbanja, a sve u svrhu postizanja normalne tjelesne težine. Ne povećavati dnevni obrok, čak kada vas ljubimac moli svojim pogledom. Potrebno je voditi brigu o dvije kategorije pasa koji su najosjetljiviji tokom zime, a to je štenad i psi starije, seniorske dobi (psi u dobi iznad 7 godina). U kategoriju osjetljivih pasa ubrajaju se i psi koji pate od artritisa ili čiji organizam je oslabljen nekom hroničnom bolešću. Ovi ljubimci moraju tokom zimskih mjeseci boraviti u kući, na toplom, a nikako ne izvan kuće, na hladnom. Šape pasa, naročito onih kratkodlakih, vrlo su osjetljive na hladnoću, snijeg i led, pa vrlo lako može doći do ozeblina. Osim šapa, vrlo su osjetljivi vrhovi uški, rep i skrotum.
Tokom hladnih zimskih mjeseci organizam pasa vrlo je podložan i osjetljiv na razvoj dehidracije! Stoga pas mora uvijek imati svježu vodu za piće u neograničenoj količini. Nikada se ne smije dozvoliti da pas jede snijeg ili led, jer u snijegu mogu biti neke otrovne tvari ili opasni predmeti. Štoviše, pojedeni snijeg može uzrokovati želučane tegobe, pa čak i hipotermiju (sniženu tjelesnu temperaturu). Njega u zimskim danima – Tokom zimskih mjeseci ljudi i životinje, odnosno vlasnici i njihovi ljubimci veći dio vremena provode u toplini doma. U zimskom razdoblju kod pasa naročit problem predstavlja pojava izrazito suhe kože koja se peruta, te oštećenje mekuši. U zimskim mjesecima često je smanjena vlažnost zraka, a psi veći dio dana provode u toplini doma. Stoga stručnjaci iz područja veterinarske dermatologije vlasnicima pasa preporučuju slijedeće: Izbjegavati kupanje tokom zimskog razdoblja, jer se kupanjem uklanjaju esencijalne masnoće s kože, te se povećava rizik od pojave suhe, perutave kože. Ako je kupanje zaista neophodno, tada treba primijeniti kvalitetan šampon na bazi zobi; Svakodnevno češljanje i četkanje kojim će se ukloniti odumrla ili otpala dlaka, te kvalitetna hranidba tokom zime. Šape su osjetljivi dio tijela, a sol za otapanje snijega i leda uzrokuje isušivanje kože, pa šape treba zaštiti odgovarajućom kremom ili balzamom, jer većina pasa ne će prihvatiti nošenje zaštitnih cipela od neoprena na sve četiri noge. Sve kratkodlake pasmine pasa, te malene i patuljaste pasmine trebaju tokom hladnih zimskih dana topli zaštitni pulover ili kaputić. Pas ne smije drhtati od hladnoće, osobito ne duže razdoblje, jer tada postoji veliki rizik od razvoja hipotermije.
Držanje pasa izvan kuće – Psi koji se tokom zimskog razdoblja drže izvan kuće, na otvorenom, također trebaju određenu brigu i njegu. Svakako se ovim psima mora osigurati odgovarajuće sklonište od hladnoće i snijega, a naročito od sjevernih vjetrova. Dobru zaštitu omogućuje kućica za pse, ali uvijek treba paziti da ulaz u kućicu ne bude u smjeru glavnih vjetrova, naročito sjevernih. Kućica mora biti dovoljno velika, ali ne prevelika: pas u njoj može stajati, okretati se i slično. Pod u kućici mora imati slamu ili sijeno (dobar izolator) te topli ležaj. No, slama ili sijeno moraju se redovito mijenjati (jednom u sedam dana), jednako kao i ležaj. Naime, radi velike vlage dolazi do razvoja plijesni u slami ili sijenu, dok ležaj postaje vlažan i prljav, što može uzrokovati pojavu različitih oboljenja kože i dišnih puteva. Psi koji se i zimi drže izvan kuće zahtijevaju redovito češljanje i četkanje, jer će im samo tako dlaka pružiti dobru izolaciju i zaštitu od hladnoće. Naime, tokom zime više se stvaraju čvorovi dlake i “debris” koji bitno smanjuju izolacijski učinak dlake. Ipak, ne preporučuje se kratkodlake pasmine pasa držati izvan kuće tokom zimskom razdoblja. Psi koji imaju dugu i gustu dlaku i poddlaku, također imaju odličnu izolaciju i zaštitu od hladnoće i snijega. No, i njima se u toku vrlo hladnog razdoblja mora omogućiti zaštita, dobro sklonište i povremeni boravak u toploj okolini. Psi držani izvan kuće imaju veću energetsku potrebu kako bi uspješno regulirali tjelesnu temperaturu. Stoga ovi psi trebaju dodatnu energiju, odnosno dodatne kalorije! Kako bi ostali zdravi i u dobroj kondiciji, potrebno ih je kvalitetno hraniti. Voda za piće mora im uvijek biti dostupna, no mora se voditi računa da se voda češće promijeni radi smrzavanja. Preporučuje se velika i duboka posuda za vodu.
Led i snijeg nikada ne smiju biti zamjena vode za piće! – Psi koji dobro podnose hladnoću i oštru klimu pripadaju skupini velikih pasmina pasa s gustom i dugom dlakom i poddlakom: sibirski haski, aljaški malamut, čau-čau, samojedski špic, bernardinac, veliki švicarski planinski pas, bernski planinski pas, njufaundland (newfoundland), njemački ovčar, veliki pirinejski ovčar, norveški gonič losova (Elkhound), anadolski ovčar, keeshond – nizozemski špic, flandrijski govedarski pas (Bouvier des Flandres), bradati koli, staroengleski ovčarski pas ili “bobtail,” te dvije japanske pasmine pasa – akita i shiba inu. Pasmine koje tokom hladnog zimskog razdoblja moraju obavezno imati pulover ili kaputić: čivava, patuljasti špic, mali engleski hrt/whippet, te engleski hrt/greyhound. Potrebno je naglasiti da kada primijetite jako drhtanje psa radi hladnoće, tada ga morate vratiti u kuću što je prije moguće i smjestiti na toplo mjesto kako bi se onemogućio razvoj hipotermije, koja kod malih pasmina može biti kobna.