Naslovna AKTUELNO Puračka ćaska na listi nematerijalnog kulturnog naslijeđa BiH

Puračka ćaska na listi nematerijalnog kulturnog naslijeđa BiH


Povodom uvrštavanja Puračke ćaske – umijeće pripremanja i služenja na Preliminarnu otvorenu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa FBiH, Kulturno umjetničko društvo „Puračić“ je upriličilo promociju kojoj su prisustvovali premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, predstavnici Ministarstva za kulturu, sport i mlade, zatim eminentni članovi akademske zajednice koji su doprinijeli pripremi aplikacije, kao i mediji koji su pratili proces upisa na Listu.

 

Činjenica je da je Puraćka ćaska prvo jelo koje se našlo na Preliminarnoj otvorenoj listi nematerijalnog kulturnog naslijeđa FBiH, a poseban društveni ambijent je zaslužan za nastanak i pravljenje ovog jela. Puračić ima dugu tradiciju trgovine i bio je trgovačko središte u drugom dijelu 19. stoljeća. Razvoj trgovine pratio je i nastanak sajmova i godišnjeg vašara, koji se održava već 160 godina. Razvoj obrta i zanatstva, kao što je grnčarstvo, te uzgoj poljoprivrednih proizvoda, kao i  dolazak velike količine ljudi koja je gravitirala ka području Puračića, stvorila je uslove da ovo mjesto ima jelo koje pravi samo od mesa, uz dodavanje određenih mirođija.

 

U izradi aplikacije, pored predstavnika Javne ustanove Zavod za zaštitu i korištenje kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, učestvovali su i akademski radnici: prof.dr. Midhat Jašić, prof.dr. Mirsad Kunić, prof.dr. Edhem Muftić i premijer Tuzlanskog kantona prof.dr. Kadrija Hodžić.

 

 

(RTV Lukavac)